Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:15'te güncellendi)

Altın, yatırımcıların Ukrayna ve Orta Doğu’da yükselen tansiyona karşısında, ABD ekonomisinin güçlenme sinyallerine ağırlık vermeleri ile 1 haftanın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görüyor.

ABD ekonomisi dün açıklanan verilere göre, tahminlerin üzerinde büyüdü. Fed ise 6. kez aylık tahvil alım programını düşürken, iş gücü piyasasındaki durgunluğun devam ettiğini ve faiz oranlarının varlık alım programının sonlanmasından sonra kayda değer bir süre daha düşük seviyede tutulacağını açıkladı.

Spot altın, bu ay yüzde 2 gerilerken, dolar 10 önemli para birimi karşısında yüzde 1.9 değerlenerek bugün 4 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Altın bu yıl jeopolitik gerilimlerin güvenli limana talebi artırması ile yine de kazanç sağladı. Avrupa Birliği ve ABD, Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırımları Ukrayna’daki rolü nedeniyle genişletti. İsrail, ordusunun Gazze Şeridi’ne ilerlemeye hazır olduğunu açıkladı.

Bankalardan kötü kredileri toplayan 4 fonun birimi olan Cinda Futures Co. analisti Lv Jie konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Olumlu ABD ekonomik verisi dolar için iyi, altın için kötü. Jeopolitik riskler hala varlığını koruyor. Fakat ABD'nin sıkı para politikasına doğru ilerlemesi ile altında uzun vadede aşağı yönlü trend değişmedi." yorumunda bulundu.

Aralık vadeli altın kontratları, yüzde 0.1 düşerek New York Comex’te ons başına 1,295.50 dolar oldu. Metal, önceki iki gün gerilemesinin ardından, 1,292.90 dolar ile 24 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Spot altın, yüzde 0.1 değer kaybederek Londra’da 1,294.41 dolara geriledi.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın bu rapor yazıldığı sırada yüzde 40 altında seyrediyordu.

(16:15'te güncellendi)