Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:50'de güncellendi)

Avrupa hisseleri, Adidas'ın kar tahminini düşürmesi ve Banco Espirito'nun Portekiz hisselerindeki düşüşe öncülük etmesi ile 3 haftanın en sert düşüşünü kaydetti.

Adidas, Ukrayna krizinin Rusya'dan gelen karı azaltacağını söylemesi ile 15 yılın en büyük düşüşünü kaydetti. Banco Espirito Santo, 4.3 milyar euro (5.7 milyar dolar) karşılık ayırmasının ardından yüzde 42 değer kaybetti. Afren Plc gayrı resmi ödemelerle ilgili bir soruşturma üzerine kıdemli yöneticilerin görevine son vermesiyle yüzde 26'lık dik bir düşüş yaşarken, Royal Dutch Shell Plc ise beklentileri aşan bilançosu ile yüzde 2.5 yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.3 düşerek 335.99 puan ile günü tamamladı ve Temmuz ayında yaşadığı kayıpları yüzde 1.7'ye çıkardı. Endeks, iki yıllık bir sürenin ilk üst üste iki aylık düşüşünü kaydetti. İzlanda hariç Batı Avrupa ulusal gösterge endekslerinin tümü geriledi ve Portekiz’de PSI 20 Endeksi, yüzde 3.1 düştü. Almanya’da DAX Endeksi yüzde 1.9, Fransa’da CAC 40 Endeksi yüzde 1.5 ve İngiltere’de FTSE Endeksi yüzde 0.6 geriledi.

Frankfurt’ta bulunan Quoniam Asset Management GmbH yöneticilerinden Soeren Steinbert konu ile ilgili, “Çevresel endişeler geri döndü. Bugün Portekiz’e bakarsanız, ikinci bir krizin sinyali değil ancak krizin henüz sonlanmadığını görürsünüz ve bu güveni etkiliyor” dedi.

Avrupa Birliği, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki ayrılıkçıları destekleme kararından caydırmak adına uyguladığı yaptırımlar çerçevesinde, Rus oligarklar Arkady Rotenberg ve Yury Kovalchuk'un varlıklarını dondurma kararı aldı.

(19:50'de güncellendi)