Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya hisselerini Mart'ta rekor düzeye çıkaran traderlar, Putin'in yol haritasına göre hareket edecek.

Rusya hisselerini yüzde 20'lik yeniden yükseliş öncesinde Mart'ta rekor düzeye çıkaran traderlar, Putin'in yaptırımlar karşısındaki tutumunu görmeden hamle yapmaya niyetli gözükmüyorlar.

Putin'in Ukrayna konusunda ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile yaşadığı gerilim nedeniyle Mayıs 2012'den bu yana en kötü ayı yaşamak üzere olan Rusya hisse senetlerine rağmen, kayıplardan kar sağlayan yatırımcılar Rus şirketlerini izleyen en büyük ETF fonu Market Vectors Russia ETF'ye karşı pozisyonlarını güçlendirmek istemiyor. Markit'in derlediği verilere göre, 29 Temmuz itibariyle, 1.46 milyar dolarlık ETF'deki kısa vadeli faiz, tedavüldeki hisse senetlerinin yüzde 6'sı kadardı. Bu rakam 3 Mart'ta tüm zamanların en yükseği olan yüzde 21'i görmüştü.

AB ve ABD 4 ay önce Rusya'ya karşı yaptırım uygulamaya başladıktan sonra Ukrayna krizinde yaşanan bir rahatlama, Rusya hisselerinde bir boğa piyasasına yol açarak kısa pozisyonları ayı wagerlarının yüzde 75'ini bir ayda ETF karşısında serbest bırakmaya itti. Mart ve Temmuz arasında yüzde 29'luk çıkış sağlayan fon, dün yüzde 2.6 yükselişle 24.46 dolar oldu. Bu çıkışa sebep olarak bazı yatırımcıların beklentisinden daha yumuşak gelen yeni yaptırımlar gösteriliyor.

Moskova'daki Promsvyaz Asset Management'ın fon yöneticisi Sabina Mukhamedzhanova ''Birçok insan piyasadan uzak duruyor çünkü her şey Rus hükümetinin ne yapacağına bağlı. Ne olacağına ilişkin net bir belirti de görmedik'' dedi.