Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:10'da güncellendi)

Dünya genelinde hisseler, Samsung Electronics Co. ve Deutsche Lufthansa AG gibi şirketlerin karların analist tahminlerinin altında kalması ve Arjantin’in tahvil ödemesi gerçekleştirememesi ile değer kaybediyor. Petrol düşüşü 4. güne taşırken, dolar güçlendi.

MSCI Dünya Endeksi, New York saati ile 11:26’da yüzde 1.1 gerileyerek 5 aya yakın bir sürenin en büyük kaybını yaşadı. Standard & Poor's 500 Endeksi, yüzde 1.3 geriledi. Arjantin dolar tahvilleri düşerken, Portekiz hükümet tahvilleri, ulusal bir bankanın sermayesini yükseltmesinin gerekmesi ile geriledi. Dolar 16 önemli para biriminin 15’i karşısında güçlendi. Batı Teksas tipi ham petrol (WTI), yüzde 0.8 değer kaybetti.

Samsung, mobil telefon müşterisi sayısının azalması ile net gelirinde düşüş olduğu açıklamasının ardından teknoloji hisselerini aşağı itti. Lufthansa, Adidas AG’ye katılarak piyasa güncellemelerinin ardından gerileyen Avrupa şirketleri arasında girdi. Euro Bölgesi enflasyonu, Temmuz ayında yüzde 0.4 yavaşlama ile 2009’dan bu yana düşük seviyesine inerken, işsizlik beklenmedik şekilde geriledi. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Arjantin'in 13 milyar dolarlık borcu geri ödeyememesi ile temerrüde düştüğünü açıkladı.

New York merkezli Solaris Asset Management LLC şef yatırımcısı Bedford Hills, “Satış satışı getirir. Düzeltme olacağı hakkında etrafta pek çok söylenti dolaşıyor ve bu durum kar satışını getiriyor. Traderlar, bunu hissettiklerinde hemen katılıyorlar” yorumunda bulundu.

(19:10'da güncellendi)