Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bayram tatilinin ardından ilk işlem gününde Dolar/TL 2,14'ü aştı.

Banco Espirito Santo'nun bugün yüzde 40'ın üzerinde düşüş yaşaması, Fed'in dün sona eren para politikası toplantısında tahvil alımlarını 10 milyar dolar daha azaltması, yine Fed'in ekonomik güçlenme sinyalleri arasında politika faizini artıracağı söylentilerinin kuvvetlenmesi, Arjantin'in iflasın eşiğine gelmesi ve Ukrayna ile Gazze'deki jeopolitik tansiyon gibi sebepler birleşerek, gelişen ülke para birimlerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Türk Lirası da bu etkenlerden en fazla etkilenen para birimleri arasında yer alıyor.

Societe Generale, yayınladığı bir raporda ABD'nin olası faiz artırım kararı karşısında TL'yi en kırılgan kurlardan biri olarak gösterdi. TL bugün ABD doları karşısında yüzde 0.4 kayıp yaşayarak, saat 17:28 itibarıyla 2.1446'dan alıcı buluyor. TL gün içinde en yüksek 2.1472'yi en düşük ise 2.1291'i gördü. Euro/TL aynı dakikalarda 2.8740 seviyelerinden işlem görüyor.

Tahvil faizlerinde 40 ila 50 baz puan arasında artışlar görülürken, 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 9'u, 2 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 8.55'i aştı. CDS'ler bugün 185 puanı gördü.