Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türkiye'de imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi Temmuz'da 48.5 ile Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerileyerek, Türkiye mal üretim sektöründe genel olarak ticaret ikliminin kötüleştiğine işaret etti. Endeks Haziran'da 48.8 düzeyindeydi.

HSBC Markit Türkiye PMI verilerine göre, Türkiye imalat sektörü üçüncü çeyreğin başında gerileme içinde kalmaya devam etti. Gelen yeni iş seviyesi, neredeyse son üç yılın en yüksek hızında düşerek, fabrika çıkışları, satın alma ve birikmiş işlerin azalmaya devam etmesine yol açtı.

Firmalar, istihdam seviyesini artırmaya devam etse de, iş yaratma hızı zayıf seviyelerde gerçekleşti. Anket verileri girdi ve çıktı fiyatlarının daha yavaş bir şekilde arttığına, enflasyon baskılarının zayıflamaya devam ettiğine işaret etti.

Türk imalatçıların aldığı yeni siparişler, Temmuz'da 5 yıl sonra ilk kez üst üste 3 ay zayıfladı. 

Birikmiş işler, birbirini takip eden beşinci ayda da azaldı ve bu azalma Ağustos 2013'ten bu yana ölçülen en yüksek hızda meydana geldi. 

HSBC Türkiye ekonomisti Melis Metiner, imalat sanayinde zayıf seyrin devam ettiğini belirterek, "Açıklanan resmi veriler de benzer bir resim çiziyor. Sanayi üretimi ilk ve ikinci çeyrekte zayıf bir görünüm çizdi" dedi.

Metiner, bununla birlikte güçlenen iç talep koşullarının 4. çeyrekte üretime destekleyebileceğini kaydetti.