Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:35'te güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de akaryakıt talebinin zayıflayacağı sinyalleri ile 4 ayın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görürken, Ocak ayından bu yana en büyük haftalık kayba ilerliyor. Brent petrolü, 5 haftanın en büyük kaybını kaydetti.

Petrol vadelileri New York'ta bu hafta yüzde 4.7 gerilerken, dolar ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde güçlendi. Akaryakıt stoklarının geçtiğimiz hafta 4 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, talep düştü ve petrol üretimi Temmuz ayında 1986’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Brent petrolü ise Rusya'ya Ukrayna krizi nedeniyle uygulanan yaptırımların enerji arzlarını etkilemeyeceği söylentileri ile haftalık kayba yaklaşıyor.

Sidney'deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy ''ABD'de artan arz ve düşen jeopolitik riskler nedeniyle piyasalar baskı altında. WTI fiyatlarının 98.50 doların altına gerilemesi oldukça aşağı yönlü bir sinyal'' dedi.

Eylül vadeli WTI petrolün varil fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde 1.08 dolar sent düşüş ile 5 Şubat’tan bu yana en düşük seviyesi 97.09 doları gördü. Kontrat, Londra saati ile 12:10’da 97.33 dolardan işlem gördü. Tüm vadelilerin işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, 100 günlük ortalamanın yüzde 71 yukarısında seyrediyordu. Fiyatlar geçen ay, Mayıs 2012’den bu yana en büyük düşüş ile yüzde 6.8 geriledi.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra ICE Futures Europe Borsasında 43 sent düşüşle 105.59 dolar oldu. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.6 aşağıda seyrediyor. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 8.52 dolar ile 24 Haziran’dan bu yana en geniş gün içi farka ulaştı.

(15:35'te güncellendi)