Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'da güncellendi)

Gelişen piyasa hisseleri, Arjantin'in temerrüde düşmesinin yatırımcının daha riskli varlıklara talebini azaltması ve beklentinin altında kalan karların ardından, son 4 ayın en fazla kayıp yaşanan haftasına yaklaşıyor. Rusya hisseleri, düşüşü 2. güne taşıyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.9 düşüşle Londra saati ile 11:33’te 1,055.74 puana gerileyerek 5 gün içindeki kaybı yüzde 2.1 oranına yükseltti. Samsung Electronics Co, UBS AG'nin hisse notunu düşürmesi sonrasında, Seul'de Ağustos 2012'den bu yana en sert iki günlük gerilemesini yaşadı. OAO Sberbank, Avrupa Birliği’nin Rusya’nın en büyük bankalarına yönelik yaptırım uygulamasının ardından gerileyerek Micex Endeksi’nin düşmesine neden oldu. Türkiye hisseleri, yüzde 1.2 değer kaybına uğrarken, Çek Cumhuriyeti ve Güney Afrika hisseleri en az yüzde 0.8 düştü.

Samsung'un beklentilerin altındaki kar rakamları, Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz ve Arjantin'in iflas etmesi endeksin bu yılki rallisinin abartıldığı yorumlarını beraberinde getirdi. Endeks bu yıl Çin ekonomisinin çıkış yapması ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) varlık alımlarını azaltmasının sermaye çıkışına neden olacağı yönündeki endişelerin yatışması sayesinde, yüzde 7.8 yukarıda seyrediyor.

Londra’da bulunan Capital Economics Ltd. gelişen piyasalar ekonomistlerinden Neil Shearing, “Rusya ekonomisine yönelik yaptırımlar, Rusya hisselerindeki düşüşe katkı sağladı. Gelişen piyasa hisselerinin, yatırımcıların Fed’in para politikasına odaklanmaya başlaması ile gerilemeye devam edeceğini öngörebiliriz” yorumunu yaptı.

ABD'de bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi öncesinde, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 230,000 kişi artış olacağı yönünde. İstihdam Haziran'da 288,000 artmıştı. Dünyanın en büyük ekonomisinde işsizlik oranının ise yüzde 6.1 ile 2008'den bu yana en düşükte kalacağı tahmin ediliyor.

(15:00'da güncellendi)