Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Temmuz ayı ihracat verilerini açıkladı. TİM, Temmuz ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre değişmeyerek 12 milyar 539 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi.

TİM verilerine göre, temmuz ayı ihracat rakamı, geçen yılın temmuz ayına göre değişmeyerek 12 milyar 539 milyon dolar oldu. Ocak-Temmuz döneminde ihracat yüzde 5,7 artışla 92 milyar 711 milyon dolara, son 12 aylık ihracat ise yüzde 2,2 artarak 156 milyar 319 milyon dolara yükseldi.

İhracat, son 12 aylık dönemde ise yıllık bazda yüzde 2,2 artış kaydederek 153 milyar 21 milyon 538 bin dolardan, 156 milyar 319 milyon 884 bin dolara çıktı.

Temmuz ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 994 milyon dolar ile otomotiv sektörü yaptı. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 727 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada yer alırken, bunu 1 milyar 581 milyon dolarlık ihracat ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü takip etti.

Söz konusu dönemde Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 84,5'ini gerçekleştiren sanayi grubunda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 artışla 10 milyar 597 milyon 288 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Bu dönemde ihracatın yüzde 12,2'sini oluşturan tarım grubunda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,9'luk azalışla 1 milyar 535 milyon 972 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, yüzde 3,2'sini oluşturan madencilik grubunda ise yüzde 8,9 azalış yaşandı ve ihracat 405 milyon 610 bin dolar oldu.

Sanayi sektörü alt başlığında, toplam ihracat içindeki yüzde 63,5 paya sahip sanayi mamulleri sektörü ilk sırada yer aldı. Sanayi mamulleri sektöründeki en büyük paya ise yüzde 15,9 ile otomotiv endüstrisi sahip oldu.

Temmuz ayında en fazla ihracat artışını yüzde 76,3 ile savunma ve havacılık sanayi, yüzde 18,4 ile fındık ve mamulleri, yüzde 7,8 ile su ürünleri ve hayvansal mamuller ve yüzde 7,6 ile iklimlendirme sanayi sektörü yakaladı.

Aynı dönemde ihracat yıllık bazda yüzde 54,6 ile en fazla zeytin ve zeytinyağı sektöründe azaldı. Bu sektörü yüzde 28,5 ile gemi ve yat sektörü takip etti.

Temmuz ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Irak oldu.

Almanya'ya ihracat yüzde 13,6, İngiltere'ye ihracat yüzde 16,4, İtalya'ya ihracat yüzde 1,8, Fransa'ya ihracat yüzde 7,3 arttı. Irak'a yapılan ihracat ise bu dönemde yüzde 46,4 geriledi.

En fazla ihracat yapılan 10 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 34 ile İspanya oldu. Temmuz ayında AB'ye ihracat yüzde 11 artarken, Kuzey Amerika'ya yüzde 12 ve Uzak Doğu'ya yüzde 10 ihracat artışı yakalandı. Temmuz ayında Ortadoğu'ya ihracat yüzde 18, Afrika'ya yüzde 10 geriledi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Jeopolitik riskler barındıran, yakın coğrafyamızdaki 6 ülke ocak-temmuz döneminde ihracatımızı negatif etkiledi" dedi.

Temmuz ayın ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada Büyükekşi, dünya ekonomisinde geçen yılın son çeyreğinden itibaren genel bir iyimserlik havasının hakim olduğunu, Euro Bölgesi'nin türbülanslı dönemi geride bıraktığını ve düşük büyümeli bir aşamaya geçtiğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) attığı adımların küresel likidite koşullarının iyileşmesine katkı yaptığını ifade eden Büyükekşi, "Yeni parasal genişleme önlemleri etkilerinin yılın ikinci yarısında daha belirgin olması bekleniyor. Türkiye ihracatının, gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan büyümeden yararlanıyor. Bölgesel pazarlardaki tüm olumsuzlukları Avrupa pazarındaki talebe cevap verebilen ihracatçılarımız sırtlıyorlar. Yılın 7 ayında en önemli 5 ihracat pazarımızdan 4'ü Avrupa'dan; Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa. Bu 4 pazarda yılın 7 ayında ortalama yüzde 14 ihracat artışı yakalamayı başardık" değerlendirmesini yaptı.

Ortadoğu'da ve Karadeniz'in kuzeyinde yaşanan sıcak gelişmeleri hem Türkiye hem bölge hem de tüm dünya için önemli bir risk haline geldiğine dikkati çeken Büyükekşi, şunları kaydetti:

"İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü katliam ve Ortadoğu'da yaşanan sıkıntıların tüm bölge dinamiklerini ve ekonomilerini etkiliyor. Jepolitik riskler barındıran, yakın coğrafyamızdaki 6 ülke ocak-temmuz döneminde ihracatımızı negatif etkiledi. Libya, Mısır, Rusya ve Ukrayna'da belirgin düşüşler yaşandı. Komşularımızda barış ve huzur ortamı hem onlar için hem de bizim için gerekli. 60 bin ihracatçının temsilcisi TİM olarak, bu sorunların beraberinde getirdiği risk ve belirsizliklerin bir an önce sona ermesini temenni ediyoruz.

Gazze'de yaşanan acı gelişmeler, masum insanların katledilmesi buruk bir Ramazan geçirmemize sebep oldu. Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere tüm dünya ülkelerini, devam eden saldırıların durdurulabilmesi için göreve çağırıyoruz. Bizler de ihracatçıların temsilcisi ve işadamları olarak, barış elçisi olmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumuzun bir kez daha altını çizmek istiyoruz."

- "Faiz indirimleri, yatırım iklimini canlandırıcı etki yapacaktır"

Türkiye ekonomisinin ihracat desteğiyle büyümeye devam ettiğini belirten Büyükekşi, hem sanayi üretiminde yukarı yönlü hareketlenmenin sürmesi hem de cari açıkta yaşanan pozitif gelişmelerin, ileriki dönem beklentilerinin de pozitife dönmesini sağladığını ifade etti.

Büyükekşi, beklentilerin üzerinde gelen büyüme rakamlarıyla yabancı finans kuruluşlarının Türkiye için büyüme rakamlarını revize ettiklerini hatırlattı.

Artan sanayi üretimi ve gerileyen cari işlemler açığı gibi olumlu datalara Merkez Bankası'nın yaptığı faiz indirimlerinin de eklenmesini olumlu karşılayan Büyükekşi, "Biz ihracatçılar olarak bu faiz indirimlerini desteklediğimizi, enflasyonda beklenen düşüşe paralel olarak önümüzdeki aylarda da bu indirimlerin süreceğini ifade etmiştik. Çünkü biz inanıyoruz ki, ihracatın ekonomik büyüme tam destek vermeye başladığı bu ortamda faiz indirimleri, yatırım iklimini canlandırıcı bir etki yapacaktır" ifadelerini kullandı.

- "Irak'a ihracat temmuz ayında yüzde 46 azaldı"

Büyükekşi "Temmuz ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre değişmeyerek 12 milyar 539 milyon dolar oldu. Bayramda işgünü farkı olmasaydı artış rakamı 12,4 puan, Irak'a ihracat ise geçen seneki seviyesinde devam etseydi artış rakamı ek 3,9 puan daha fazla olacaktı" ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, Irak'ta yaşanan sıkıntıların geçici olduğunu belirterek, gerek AB'ye ihracattaki güçlü artışın gerekse yeni hedef pazarlarındaki performanslarla Irak gibi önemli bir pazarda yaşanan gelişmelerin etkisinin en aza indirileceğini ifade etti.

Tüm gelişmeler ve etkileri değerlendirildiğinde, ocak-temmuz döneminde ihracatın yüzde 5,7 artışla 92 milyar 711 milyon dolar olduğunu bildiren Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 2,2 artışla 156 milyar 319 milyon dolara yükseldi. Temmuz ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 994 milyon dolarla otomotiv sektörümüz yaparken, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörümüz 1 milyar 727 milyon dolar ihracatla ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörümüz ise 1 milyar dolar 581 milyon dolar ihracatla üçüncü sırada yer aldı. Temmuz ayında en fazla ihracat artışını yüzde 76'yla savunma ve havacılık sanayi sektörümüz yakaladı. Bu sektörü fındık ve su ürünleri-hayvansal mamuller sektörleri izledi.

Temmuz ayında en fazla ihracat yaptığımız 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Irak oldu. Irak aylık ihracat sıralamasında 5. ülke konumuna geriledi. Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre Almanya'ya ihracatımız yüzde 14 artarken, İngiltere'ye yüzde 16, İtalya'ya yüzde 2, Fransa'ya yüzde 7 arttı. Irak'a ise yüzde 46 azaldı. En fazla ihracat yaptığımız 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 64 ile Suriye'ye gerçekleşti. Temmuz ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler oldu. Temmuz ayında Peru'ya ihracatımız yüzde 314, Malezya'ya yüzde 123, Norveç'e yüzde 110, Angola'ya yüzde 99, Gana'ya yüzde 86, İrlanda'ya yüzde 85, Kuveyt'e yüzde 83 arttı."

- "AB'ye ihracat yüzde 11 arttı"

TİM Başkanı Büyükekşi, temmuz ayında AB'ye ihracatın yüzde 11, Kuzey Amerika'ya yüzde 12 ve Uzakdoğu'ya yüzde 10 arttığını belirterek, temmuz ayında Ortadoğu'ya ihracatımız yüzde 18, Afrika'ya yüzde 10 gerilediğini ifade etti.

En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında temmuz ayında ihracatını en fazla artıran ilin yüzde 33 artışla Hatay olduğu aktaran Büyükekşi, "Hatay'ı yüzde 16 artışla Sakarya, yüzde 4 artışla İstanbul ve yüzde 1 artışla Manisa takip etti. Ankara'nın ve Kocaeli'nin ihracatı yüzde 1, Denizli'nin yüzde 2, İzmir'in yüzde 5, Bursa'nın yüzde 7, Gaziantep'in ihracatı yüzde 18 düşüş kaydetti" değerlendirmesinde bulundu.