Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed) rekor düzeydeki varlık alımını bitirme stratejisini kurgularken fazla değişiklik yapmamaya özen gösteriyor. Finans piyasalarının son dönemde çok fazla değişmesi yapım aşamasındaki bu planın başarısız olma ihtimalini ortaya çıkarıyor.

Fed'in 17-18 Haziran toplantılarının tutanaklarında ana hatlarıyla çizilen ve yetkililerin o zamandan beri yaptıkları yorumlarla şekillenen yaklaşım, bankanın hedefini federal fon oranı etrafında şekillendiriyor. Politika para piyasası fonlarından ziyae bankalarla yapılan anlaşmalar aracılığıyla yürütülmeye devam edecek.

New Jersey'deki Wrightson ICAP LLC'nin baş ekonomisti Lou Crandall ''Bu kadar fazla meseleleri varken faizleri artırdıkları sırada piyasa ile ilişkilerinde köklü değişiklikler yapmak istemiyorlar'' dedi.

Para piyasalarının resesyondan bu yana çok değiştiği düşünüldüğünde stratejinin ciddi sakıncaları ortaya çıkıyor. Bankalar kriz öncesi olduğu gibi zorunlu karşılıkları sağlamak için federal fonlara ihtiyaç duymuyor. Zira Fed son 6 yılda finans sistemine çok fazla para aktardı. New York Fed'in ekonomistlerinin araştırmasına göre, bunların sonucunda bu piyasadaki işlemler azaldı ve artık çoğunlukla yabancı bankaların ABD şubelerini içeriyor.