Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tüketici harcamaları, Temmuz ayında 3 ayın en yüksek artışını kaydederek, istihdamdaki artışın dünyanın en büyük ekonomisi ABD’yi destekleyeceği sinyallerini verdi.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD ekonomisinin yüzde 70'ini oluşturan hane halkı harcamaları, beklentilerin üzerinde gelen Mayıs ayındaki yüzde 0.3’lük artışın ardından, Temmuz'da yüzde 0.4 yükseldi. Bloomberg anketine katılan 74 ekonomistin tüketici harcamaları için tahmin medyanı artış ile aynı yöndeydi. Ayrıca, gelirler yüzde 0.4 arttı.

ABD’de PCE deflatör, Mayıs ayında yüzde 1.7 yükselmesinin ardından, Haziran’da yıllık olarak yüzde 1.6 arttı. Fed yetkilileri fiyatların yıllık olarak yüzde 2 artış göstermesini hedefliyor.

New York’ta bulunan RBC Capital Markets LLC kıdemli ABD ekonomisti Jacob Oubina, “Dönemin büyük olasılıkla en iyi tüketici harcamaları verisini gördük. Maaşların ikinci çeyrekte yeterince artmış olması, yılın ikinci yarısında güçlü bir ivmelenme yaşanacağına işaret ediyor” yorumunda bulundu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tüketici harcamalar için tahminleri yüzde 0.3 ile yüzde 1 aralığında artış görüleceği yönündeydi.