Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:10'da güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların geçen haftaki istihdam verilerinin ardından dikkatlerini ABD ekonomisinin sağlığına çevirmelerinin ardından değer kaybetti.

ABD'de Cuma günü açıklanan veriler, istihdamın altıncı ay üst üste 200,000'in üzerinde artış gösterdiğini işaret ederken, işsizlik oranının yükseldiğini gösterdi. Altın fiyatları istihdam verilerinin açıklanmasının ardından, ABD dolarının 10 önemli paradan oluşan sepet karşısında zayıflaması ve hisse senetlerinin, Arjantin'in iflası ve Portekiz'de Espirito Santo SA'daki krizin kredi piyasalarını olumsuz etkileyeceği endişelerinin arttığı bir ortamda değer kaybetmesi ile birlikte yükseldi.

Fed, geçen hafta yaptığı açıklamada, ekonominin yukarı yönlü hareketine karşın istihdam piyasasındaki gevşekliğin sürdüğünü belirtti ve varlık alımlarının sonlandırılmasının ardından faizin kayda değer bir süre daha düşük kalacağı yolundaki taahhüdünü yineledi. Altın, geçen yıl Fed'in varlık alımlarını azaltacağı beklentisi ile yüzde 28 değer kaybetmesinin ardından, kısmen Ukrayna ve Orta Doğu'daki gerilimlerin güvenli liman alımlarını artırması ile birlikte, 10 Temmuz'da üç ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Commerzbank AG analistleri, bugünkü raporlarında, "Fed halen, faiz oranı seviyesinin yakın gelecekte normalleşmesi konusunda çekingenlik gösteriyor," dedi ve "Ancak son birkaç aydır gelen iyi ekonomik veriler muhtemelen faiz artırımı konusunu Fed'in gündemine tekrar getirecek. Bu da altının göreceli cazibesini azaltmalı" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşüşle, New York saati ile 07:30'da, ons başına 1,292.80 dolara geriledi. kontrat 1 Ağustos'ta 1,281 dolara kadar inerek 19 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Spot altın Londra'da yüzde 0.2 kayıpla ons başına 1,291.67 dolara indi.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor hazırlandığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 56 altındaydı.

Altının 14 günlük RSI göstergesi geçen hafta 39.3 seviyesine düştü. Bu göstergenin 30 seviyesine düşmesi, grafikler üzerinde çalışan bazı traderlar için, fiyatların yükselmeye hazırlandığı anlamına geliyor. Bu rakam bugün 44.9 seviyesindeydi.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "ABD'de istihdamın durumu belki de umulduğu kadar iyi değil ve Fed açıklamasında, istihdam piyasasına ilişkin endişelerini dile getirmede haklı olabilir," dedi ve "Ancak hafifçe negatif bir veri altın için bir boğa piyasası getirmez ve altının diğer bir ralliye başlaması ile birlikte, boğa piyasasını göreceğimizden şüpheliyim" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli gümüş, 1 Ağustos'ta ons başına 20.245 dolar ile 19 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra, yüzde 0.2 yükselişle 20.41 dolara geldi. Ekim vadeli platin yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,466.70 dolara çıktı. Kontrat 1 Ağustos'ta 1,456.30 dolar ile beş haftanın en düşüğünü gördü. Eylül vadeli palladyum fazla değişmeyerek ons başına 864.65 dolarda kaldı.

(15:10'da güncellendi)