Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Portekiz Merkez Bankası, bir dönem piyasa değeri bakımından ülkenin en büyük bankası olan Banco Espirito Santo SA'nın kontrolünü aldı. Banka'nın 4.9 milyar euro (6.6 milyar dolar) maliyet ile kurtarılması, küçük tahvil sahiplerinin zarar etmesine neden olacak.

Portekiz Merkez Bankası'nın Kurtarma Fonu, Banco Espirito Santo’nun mevduat toplama faaliyetlerini ve varlıklarının büyük bölümünü, Novo Banco adlı yeni şirkete devredecek. Fon, kurtarmanın finansmanını Hazine borçlanması ile sağlayacak ve bunun geri ödemesi Novo Banco'nun nihai satışından karşılanacak. Espirito Santo'nun hissedarları ve küçük tahvil sahipleri ise, merkez bankasından yapılan açıklamaya göre, Espirito Santo Group'un diğer şirketlerine verilen krediler ve Banka'nın Angola faaliyetindeki payını da içeren "sorunlu" varlıkların büyük bölümünü ellernde tutmaya devam edecek.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Vergi mükellefleri değil, hissedarlar, ikincil tahvil sahipleri ve son olayların içinde yer alan kurul üyeleri ya da eski kurul üyeleri, yeterli bir şekilde denetleyemedikleri bankacılık faaliyetlerinden dolayı ortaya çıkan zararların karşılanmasına destek olacak," denildi.

Banco Espirito Santo , düzenleyici kuruluşların Espirito Santo grubunun diğer kuruluşlarına verilen kredilerden kaynaklanan zararları ortaya çıkarması ve bankaya sermaye artırımı talimatı vermesinin ardından, kamunun parasını almak zorunda kaldı. Portekiz Merkez Bankası Başkanı Carlos Costa, bankaya nakit enjekte etmesi için özel kesimden yatırımcı bulmaya çalıştı ve kamu fonlarının yalnızca son kaynak olacağını söyledi. Portekiz hükümetinin, sermaye enjeksiyonunu fonlamak için, 2011'de Avrupa Birliği öncülüğündeki kurtarma paketinden yaklaşık 6.4 milyar eurosu var.