Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Portekiz tahvilleri, Banco Espirito Santo SA'nın kurtarılmasının ardından, Euro Bölgesi'nin yüksek getirili ülke tahvillerindeki yükselişlere öncülük etti ve bu ülkelerin temerrüt riski azaldı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, ABD hisse senetlerinin gösterge endeksinin iki yılı aşkın sürenin en hızlı haftalık kaybını yaşamasının ardından sıçrama yapacağını işaret etti ve emtia grubu yükseldi.

Portekiz'in 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi sekiz baz puan düşerek, New York saati ile 08:39'da, yüzde 3.62'ye geriledi. Avrupa'da şirketlerin kredi riski son beş günde ilk kez geriledi. S&P 500 vadeli kontratları yüzde 0.3 yükselirken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Çin'de Şanghay Borsası'nda işlem gören hisse senetleri bu yılın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi ve Asya para birimleri güç kazandı. Emtia grubu, dört günlük düşüşün ardından sıçrama yaptı.

Küresel hisse senetlerinin toplam değeri geçen hafta, Arjantin'in iflası ve Espirito Santo'daki krizin kredi piyasalarında tedirginlik yaratmasının etkisi ile, Fed'in faiz artırımının zamanlamasını tartıştığı bir ortamda, yaklaşık 1.2 trilyon dolar eridi. Portekiz Merkez Bankası, Espirito Santo'nun 4.9 milyar euro (6.6 milyar dolar) alacağını duyurdu. Çin hisse senetleri, hükümetin kamuya ait işletmelere yönelik reformu hızlandırmakta olduğu spekülasyonu ile yükseldi.

Londra'da Sturgeon Capital Ltd.'den Nicola Marinelli, Bloomberg Television'da Jonathan Ferro'nun sunduğu 'On The Move' programına yaptığı değerlendirmede, "(Portekiz) Bunu duruma özgü bir olay olarak görüyoruz," dedi ve "Eğer daha sonra yayılırsa, evet, muhakkak ki Avrupa'nın çevre ülkelerinin ülke tahvillerine bulaşabilir, ancak şu ana kadar durum böyle değil. Aslında iyiye gidecek" şeklinde görüş bildirdi.

İspanya ve İtalya devlet tahvilleri, Portekiz tahvilleri ile çıkış sağladı. 10 yıllık İspanya tahvil faizi 7 baz puan düşerek yüzde 2.49 oldu. Faiz 30 Temmuz'daki en düşük seviye olan yüzde 2.45'e yaklaşıyor. 10 yıllık İtalyan tahvil faizi ise 7 baz puan gerileyerek, yüzde 2.69 oldu.

(16:00'da güncellendi)