Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:05'te güncellendi)

Yatırımcıların bu haftaki Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısı öncesinde euroda düşüş olacağı söylentisi ile son iki yılda en yüksek seviyede pozisyon tutmaları ile euro dolar karşısında Kasım'dan bu yana en düşük seviyenin yüzde 0.4 yakınında. 

AMB'nin Temmuz ayında beş yılın en düşüğüne yavaşlayan enflasyonu desteklemek adına gerçekleştirdiği faiz oranı azaltımları ile euro, son üç ayda yüzde 3.2 kayıp yaşadı. Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre vadeliler, traderların euronun dolar karşısında zayıflayacağı söylentileri ile Ağustos 2012’den bu yana en yüksek seviyesine gördü. Güney Kore vonu, 3 günden bu yana ilk kez güçlendi.

Londra'daki Citigroup Inc. 10 para birimi stratejisi Avrupa Grup müdürü Valentin Marinov, “Euro için aşağı yönlü risk devam ediyor ve bize göre daha da düşüş gösterecek. Euroda görülen gerileme büyük ölçüde AMB politikasından kaynaklanıyor ve biz merkez bankasından daha fazlasını bekliyoruz. Hedeflerinden oldukça uzaklar” dedi.

Euro dolar karşısında, büyük bir değişiklik yaşamayarak Londra saati ile 10:29'da 1.3425 dolardan işlem görürken, 30 Temmuz'da 1.3367 ile 12 Kasım'dan bu yana en düşüğe gerilemişti. Euro sterlin karşısında, 79.81 peni seviyesindeyken, euro yen karşısında ise 137.74 yenden fiyatlanıyor. Yen dolar karşısında 102.55 seviyesinde, parite geçtiğimiz hafta yüzde 0.8 gerileyerek 18 Nisan’da sona eren periyottan bu yana en büyük kaybı kaydetmişti.

Marinov, sterlin karşısında euro satışını tavsiye ederken, AMB ve İngiltere Merkez Bankası arasındaki politika farkının açılması ile euronun yıl sonuna kadar 77 peni seviyesine gerileyeceği tahmininde bulunuyor.

Royal Bank of Canada stratejistlerinden Elsa Lignos, "AMB büyük ihtimalle 7 Ağustos'ta politika değiştirmeyecek, çünkü veriler bir politik tepki vermeyi gerektirecek kadar büyük farklılık göstermedi" ifadelerini kullandı.

(14:05'te güncellendi)