Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün yaptığığı açıklamaya göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Temmuz ayında, yüzde 0,45, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,73 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,32, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,46 oldu. Çekirdek tüketici fiyatları aynı dönemde yıllık bazda yüzde 9,75 arttı.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, tüketici fiyatlarının aylık bazda yüzde 0,08 artması bekleniyordu. Yıllık bazda ise beklenti manşet tüketici fiyatları endeksinde yüzde 8,90 ve çekirdek tüketici fiyatlarında yüzde 9,38 artış yönündeydi.

Uzmanlar, beklenden daha yüksek çıkan enflasyon rakamlarını Bloomberg HT'ye değerlendirdi.

Burgan Securities Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, “Çekirdek enflasyondaki düşüş eğilimini sonlandıran yüzde 9.32’lik enflasyon yılsonu tahminlerini yükseltecek ve Merkez Bankası’nın hareket alanını daraltacaktır” yorumlarında bulundu. Merkez Bankası’nın yıllık tahminlerinin de büyük ihtimalle yüzde 8.50’nin üstüne çıkacağını söyleyen Bürümcekçi, yılsonu enflasyon tahminlerini ise yüzde 9 veya daha üstüne çekebileceklerini açıkladı.

Bahçeşehir Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Necip Çakır, kuraklığın da etkili olduğunu düşündüğü enflasyondaki bu tablonun, düşük gelir gruplarının enflasyonu için olumsuz sonuçları olabileceğini belirtti. Faizlerin bu denli düşük olduğu bir dönemde kredi miktarının da bu kadar yüksek olmasının yapısal bir enflasyon sorunu yaratmama ihtimali olmadığını dile getiren Çakır, “Konut piyasasında artık gerçekten bir balon var. Halen birçok projenin de yapımına devam ediliyor. Bu projelerin satışı için faizin düşmesi de gerektiğine göre, Türkiye ekonomisi bence bir sarmala girmiş durumda” dedi. Prof. Dr. Çakır, “Kaynakların ciddi bölümünün inşaat sektörüne gitmesi sonucunda imalat sektörünün de 10-15 sene öncesine oranla 10 baz puan kadar gerilemiş olmasının da altını çizmek gerek” diye konuştu. Merkez Bankası’nın yüzde 7.6’lık yılsonu enflasyon beklentisini de değerlendiren Çakır, “Doğalgaz ve elektriğe Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası büyük olasılıkla zam geleceği de göz önünde bulundurulduğunda, bu hedefin tutturulamayacağını düşünüyorum” dedi.

Bloomberg HT canlı yayınına bağlanan Invest AZ fon yöneticisi Batur Asmazoğlu, enflasyona verilerine ilişkin, “Enflasyon rakamları piyasalara, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini enflasyona dayandırmadığını düşündürmeye başladı. Bu nedenle önümüzdeki günlerde piyasalarda bir zayıflık olacağını, doların ise güçleneceğini düşünüyorum” dedi.

ALB Menkul Değerler analisti Enver Erkan ise enflasyon fiyatlamaları ile ilgili, “Enflasyonda düşüş beklenmesinin aksine yükseliş olması piyasalarda olumlu karşılanmadı. Enflasyon rakamları ile beraber Borsa İstanbul’daki iyimser hava bir nebze kayboldu ve alımların hızı kesildi” diye konuştu.