Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:05'te güncellendi)

Altın New York'ta, ons başına 1,300 doların altındaki fiyatların, Hindistan'da düğün dönemi ve Çin'de Altın Hafta öncesi talebin artmasına neden olacağı spekülasyonuna bağlı olarak yükseldi.

Yatırımcılara online altın ve gümüş alım ve depolama hizmeti sunan BullionVault'un araştırma müdürü Adrian Ash, altının Şanghay'da Londra'ya göre primli seyrettiğini ve bunun da Londra'dan altın için daha fazla talebi işaret ettiğini söyledi. Hindistan'da Eylül ayındaki düğün sezonu, Ekim ayındaki Diwali tatili ve Çin'de Ekim ayındaki Altın Hafta tatili sırasında altın alımları artış gösteriyor.

Londra'da Metals Focus analistlerinden Nikos Kavalis, "Yılın son dört ayında, fiziki talepte çok sağlıklı bir sıçrama bekliyoruz," dedi ve "Şanghay'daki prim, bu yılın başında Çin'de gördüğümüz stokların büyük bir sorun olmadığının bir işareti olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 değer kazanarak, New York saati ile 07:45'te, ons başına 1,292.40 dolara ulaştı. Spot altın Londra'da yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,291.55 dolara çıktı.

Eylül vadeli gümüş, dün yüzde 0.7 düştükten sonra, fazla değişmeyerek ons başına 20.235 dolarda kaldı. Ash, bazı traderlerın, gümüşte alım ve satımın, bu metaldeki volatil seyirden dolayı daha ilginç olduğunu düşündüğünü kaydetti. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, altın vadeli ve opsiyon işlemlerinde kapatılmamış pozisyon sayısı, 29 Temmuz haftasında, 67,962 düşerek 575,402'ye indi. Ash, bunun eylül 2009'dan bu yana en düşük seviyeyi iaşret ettiğine dikkat çekti.

(15:05'te güncellendi)