Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:40'ta güncellendi)

Gelişen piyasa hisseleri, Çin hizmet PMI’ının rekor düşük seviyeye gerilemesi ve Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.’nun teknoloji hisselerindeki gerilemeye öncülük etmesi ile değer kaybediyor. Rusya hisseleri ise, OAO Aeroflot'un Mart'tan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından, geriledi.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Taipei’de 2 ayın en düşük seviyesine düştü. Rusya’nın en büyük havayolu şirketi Aeroflot hisseleri, Vedomosti’nin Rus hükümetinin Avrupa ülkelerine uçuş sınırlamaları getiremeyi düşündüğünü iddia etmesi üzerine, yüzde 5.8 değer kaybetti. Rusya tahvilleri, 3. kez üst üste tahvil satış ihalesinin iptal edilmesi ile düştü. Malezya, Güney Kore ve Endonezya para birimleri yüzde 0.5 değer kazanırken, Hindistan rupisi, Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutmasının ardından gücünü korudu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.2 düşerek Londra saati ile 12:12’de 1,067.52 puan oldu. Teknoloji hisseleri endeksi, dün 11 ayın en yüksek kazancını kaydetmesinin ardından bugün yüzde 0.6 oranında geriledi. Çin hizmet PMI’ı Temmuz ayında duraksayarak, Çin hükümetinin aldığı teşvik önlemlerinin imalat dışında iyileşme sağlamadığına işaret etti. Şanghai Bileşik Endeksi Aralık sonrasındaki en yüksek değerden geriledi.  Londra’daki Blackfriars Asset Management’ın gelişen piyasa hisseleri biriminin başındaki Tony Hann “Çin ekonomisinin o kadar sağlam olmadığını gösteren hizmet PMI verisi, Çin’deki düşüşü tetikledi. Bugün Şubat’tan bu yana en sert gerilemesini yaşayan Tayvan’ın Taiex Endeksi, bilhassa teknolojideki iyi gidişin ardından kar satışına başladı” dedi.

(16:40'ta güncellendi)