Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bloomberg HT yayınına katılarak Ekonomi Koordinatörü Özlem Dalga ve Açıl Sezen'in sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, herkesin özlediği bir Cumhurbaşkanı olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı seçildiği takdirde herkese eşit mesafede olacağını belirten İhsanoğlu, hukukun üstünlüğüne saygı göstereceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı'nın toplumdaki huzuru tesis etmek için her türlü gayreti göstermesi gerektiğini kaydeden İhsanoğlu, Cumhurbaşkanı'nın toplumdaki ihtilaflarda taraf olmaması gerektiğinin altını çizdi.

14 siyasi partinin desteklediği İhsanoğlu, sessiz yığınların kararını Pazar günü göreceklerini söyledi ve yerel seçimde ortaya çıkan matematiksel tabloyu önemsemediğini sözlerine ekledi. Barış sürecine de desteğini dile getiren İhsanoğlu, barışın içeriğinin iyi açıklanması gerektiğini vurguladı. Azınlıklar konusuna da değinen İhsanoğlu, Alevilerin laiklik ve demokrasi konularında çok hassas olduğunu söyleyerek, "Ben aslında Alevi kardeşlerimizi azınlık olarak görmüyorum" dedi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhurbaşkanı'nın yetkileri konusunda gelen soruya ise "Cumhurbaşkanı yalnızca istisnai hallerde Bakanlar Kurulu'na katılır.Yetkinin dayanağı olmalı, keyfilik olmamalı. Cumhurbaşkanı'nın görevlerini anayasa çok güzel özetlemiş" dedi.

Ekonomi konusuna da değinen İhsanoğlu, "Ekonomin gelişmesi için huzura ihtiyaç var ve tekelcilik olmaması gerekiyor" dedi. Hükümetin dış politikasına da eleştiriler getiren çatı aday İhsanoğlu, çok kıymetli diplomatların devre dışı bırakıldığını ve dış politikanın bir iki kişi tarafından yapıldığının görüldüğünü ifade etti.

Adaylığı konusunda 14 partinin uzlaşmasının büyük bir olay olduğuna inandığını söyleyen İhsanoğlu, kendisine destek veren partiler ile iletişim içinde olduğunu belirtti. Bu sabah itibariyle bağış olarak 5,7 milyon TL topladıklarını açıklayan Ekmeleddin İhsanoğlu, TRT ve devlet kurumlarının adaylığı hakkında haksız uygulamalarda bulunduğunu söyledi.

Faiz konusundaki soruya karşılık İhsanoğlu "Vatandaşların bankalara borcu 2002'den bu yana 51 kat arttı. Türkiye faiz sorununu aşmalı, sanayinin ekonomideki payının azalması korkutucu. Bu konuda TCMB'nin kararlarına güvenmeliyiz" dedi. Faiz lobisi tartışmalarına değinen İhsanoğlu, faizin ne olduğunu bildiğini ancak lobisini duymadığını belirtti.