Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) 6 ayın düşüğüne yakın seyrederken, Brent petrolü, talebin arzı karşılayacak düzeyde olduğu söylentileri üzerine 9 ayın en düşük kapanış fiyatına yaklaştı.

Petrol vadelileri Londra’da yatay seyretti. Irak’ta ülkenin güneyini arzdan mahrum bırakan kriz, Kürt ihracatını etkilemedi. Irak’ın güneyi ülkenin ham petrol üretiminin 3’te 1’ini karşılıyor. Libya’lı politika yapıcılar, milis güçleri ile diğer gruplar arasındaki çatışmaların bitmesini emretti. EIA’ya göre dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’deki ham petrol stokları geçen yılki düzeyin üstünde.

Frankfurt’taki Commerzbank AG’nin analisti Carsten Fritsch konuya ilişkin “Piyasadakiler hem hali hazırdaki aşırı arz seviyesini abartıyorlar, hem de ileride görülebilecek üretim sıkıntısı ihtimalini küçümsüyorlar” yorumlarını yaptı.

Eylül vadeli WTI petrol konratı, Nymex elektronik işlemlerde 9 sent yükselerek varil başına 97.01 dolardan işlem gördü. Kontrat, dün yüzde 0.5 düşüş ile 96.92 dolara inerek 3 Şubat’tan bu yana en düşük kapanışını yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalama ile aynı seviyede seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 1.4 aşağıda.

Eylül vadeli Brent petrolü Londra ICE Vadeli Avrupa ‘da yerel saatle 12:52’de 3 sent artışla varil başına 104.62 dolar oldu. Kontrat dün 104.59 dolarla 7 Kasım’dan bu yana en düşük seviyeyi görmüştü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark, 7.67 seviyesinde. Dün ise 7.67 dolar ile kapanış yaparak genişlemeyi 3. güne taşımıştı.