Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Doğu Avrupa’daki kriz, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin ekonomik görünümünü aksatma sinyalleri veriyor.  

Ukrayna’da giderek tırmanan gerilimin ve Avrupa Birliği’nin Vladimir Putin başkanlığındaki Rusya’ya uyguladığı yaptırımların Draghi’nin hali hazırda zayıf olarak nitelendirdiği Euro Bölgesi ekonomik toparlanmasını sekteye uğrattığına yönelik işaretler artıyor. AMB’nin bugünkü toplantısı sonrasında açıklayacağı para politika ile faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede tutmaya devam etmesi ve yeni önlemler almaktan kaçınması bekleniyor. Ayrıca, Draghi’nin bu koşullar altında ekonomik toparlanmayı yolunda tutma planlarına yönelik sorularla karşılaşması bekleniyor.

Anheuser-Busch InBev NV ve Siemnes AG gibi Avrupa şirketleri, AMB’nin politik çalkantının ekonomi üzerindeki etkilerini hafifletmek için kalan birkaç önleminin daha olabileceğini belirtiyor. Haziran ayında AMB tarafından açıklanan önlemler paketinin ekonomi üzerinde etki etmesi zaman alacak ve politika yapıcıları şimdiye kadar geniş çaplı bir varlık alım programı ortaya koymaktan kaçındılar.

Euro Bölgesi ekonomik toparlanmasının kırılgan olduğunu ve makro durumun değişken olduğunu söyleyen Münih’teki Pacific Investment Management Co. yöneticisi Andrew Bosoworth, “Draghi’den Rusya-Ukrayna krizinden kaynaklanan dışsal risklerin ayrıntısına inmesini bekleyin” ifadelerini kullandı.

AMB, faiz oranları kararını bugün Frankfurt’ta açıklayacak ve ardından Draghi 45 dakikalık bir basın toplantısı gerçekleştirecek. Bloomberg anketine katılan 45 ekonomistin tümü AMB yetkililerinin gösterge faiz oranını yüzde 0.15 oranında tutuşacağı yönünde tahmin yürüttü.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Para Politikası Komitesi’nin bugün Londra’da yapacağı toplantı ile faiz oranında değişiklik yapmayarak rekor düşük seviye olan yüzde 0.5’te tutması bekleniyor.