Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde toparlanma, yılın ikinci çeyreğinde, bölgenin üç büyük ekonomide durdu. Bu durum, bölge ekonomisinin zayıf enflasyon ve Ukrayna'da derinleşen krize karşı kırılganlığının altını çiziyor.

Almanya'da gayrısafi yurtiçi hasıla yüzde 0.2 ile ekonomistlerin tahminlerinden daha fazla daralırken, Fransa'da açıklanan veri, hükümetin 2014 yılı bütçe açığı hedefini tutturmaya yönelik çabaları sonucu, sıfır büyümeyi gösterdi. İtalya'nın beklenmedik bir şekilde resesyona girmesi ile birlikte, bugün açıklanan veriler, Avrupa Merkez Bankası (AMB) üzerinde teşvikleri genişletme baskısını artırabilir.

Almanya'nın ikinci çeyrekteki zayıflığı büyük ölçüde sıcak hava koşulları nedeniyle üretimin önceki aylara çekilmesinden kaynaklanırken, ekonomik görünüm şimdilerde, Ukrayna'daki ayrılıkçılara destek olmasından dolayı Rusya'ya uygulanan uluslararası yaptırımlardan olumsuz etkileniyor. Euro Bölgesi'nde toparlanma, 2009'dan bu yana en yavaş seyrini gösteren enflasyon ve AMB'nin son tedbirlerinin etkisinin görülmesinin zaman alacak olmasından dolayı halihazırda kırılgan durumda.

Amsterdam'da ABN Amro Bank NV ekonomisti Nick Kounis, "Ekonomide halen çok fazla zayıflık olması ve enflasyonun düşük seviyelerde seyretmesi dikkate alındığında, tekleyen ekonomik toparlanmaya ilişkin işaretler, daha fazla parasal teşvik için durumu güçlendiriyor," dedi ve "Soru, Ukrayna krizinin bir bütün olarak etkisinin ne büyüklükte olacağında" şeklinde görüş bildirdi.