Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi ekonomisi, ülkenin üç büyük ekonomisinin sendelemesi ile ikinci çeyrekte beklenmedik şekilde büyüme göstermedi ve bölgenin zayıf enflason ile Ukrayna krizi karşısında kırılganlığını ortaya koydu.

Euro Bölgesi'nde gayrısafi yurtiçi hasıla ikinci çeyrekte birinci çeyreğe göre değişiklik göstermezken, Bloomberg anketine katılan 37 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 0.1 büyüyeceği yönündeydi. Birinci çeyrekte yüzde 0.2 genişleme kaydedilmişti. Bir başka veriye göre bölgede enflasyon yüzde 0.4 ile düşük seyri sürdürdü.

Brüksel'de bulunan ING Groep Şef Euro Bölgesi ekonomisti Peter Vanden Houte, "Jeopolitik tansiyonun fazla hafiflememesi ile, büyüme hızının yılın ikinci yarısında hızlanacağına dair ihtimaller az. Avrupa Merkez Bankası tarafında ise büyük kararlar 2015'e kadar beklemek zorunda" dedi.

Bugünkü verilere göre Almanya'da, gayrısafi yurtiçi hasıla ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.2 geriledi. Birinci çeyrek büyüme rakamları ise, yüzde 0.7 genişleme olarak revize edildi. Bloomberg anketine katılan 37 ekonomistin tahmin medyanı, Almanya'nın yüzde 0.1 daralacağı yönündeydi.

Fransa ekonomisi ise ikinci çeyrekte yatay seyrederken, ekonomistlerin beklentisi yüzde 0.1 büyüme olacağı yönündeydi.