Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Milyarder hedge fon yöneticisi John Paulson, altın fiyatlarının güvenli liman talebindeki güçlenmeyle birlikte artmasının ardından, dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonundaki (ETF) varlıklarını korudu.

Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki en büyük yatırımcı olan Paulson & Co., dün açıklanan resmi dosyalara göre, yılın ikinci çeyreğinde, SPDR'da 10.23 milyon adet olan payını sabit tuttu. Böylelikle Paulson, dört çeyrek üst üste varlıklarını değiştirmemiş oldu.

Altın 2014 yılında, Doğu Avrupa ve Orta doğu'da artan gerilimler ile birlikte, yüzde 9.4 değer kazandı ve Goldman Sachs Group Inc.'nin düşüş yönündeki tahminlerinin tersine hareket ederek, hisse senetleri ve tahvillerden daha iyi performans gösterdi. Houston'da STA Wealth şef stratejisti Lance Roberts, ABD ekonomisindeki hızlanma ile birlikte Fed'in faizleri artıracağı endişelerinin güçlendiği bir ortamdai altına yönelik güvenli liman alımlarının azalıyor olabileceğini söyledi.

Roberts, 13 Ağustos'ta yaptığı değerlendirmede, "Altın haber başlıklarına reaksiyon veriyor, ancak ABD ekonomisine ilişkin çok fazla iyimserlik olmasından dolayı, herkes piyasaya atlamıyor," dedi ve "ABD'de faizlerina rtırılacağına ilişkin endişeler altında baskı oluşturmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, 2013 yılındaki yüzde 41'lik kaybın ardından, bu yıl yüzde 0.3 düşüşle 795.6 tona indi. Küresel ETF'lerdeki toplam altın varlıkları, 20 Haziran'da 1,707.9 tona inerek 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Varlıklar geçen yıl yüzde 33 geriledi ve bunun sonucu fonların toplam değerinde 73 milyar doların üzerinde bir erime meydana geldi.