Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, ABD'nin Kuzey Irak'taki Yezidileri ve kritik önemdeki Musul barajını İslam Devleti (İD) militanlarından korumak için belirlenen hedeflerin hava saldırıları ile vurulduğunu açıkladı.

İsmini belirtmeyen yetkili, Musul yakınlarındaki İD hedeflerine karşı yapılan saldırılara şu ana kadarki en fazla sayıdaki ABD savaş uçağının katıldığını ifade etti. İnsansız hava araçları, Navy F-18'ler ve F-16'lar bazı noktaları ve militanları vurdu. Öte yandan Irak'ta Başbakanlık görevine gelecek Haydar El-Abadi, ulusal birliği sağlama sözü vermişti.

Hava saldırıları, ABD Başkanı Barack Obama'nın Ağustos başında Irak'taki militanların ilerleyişini durdurmak için yetki verdiği harekatların içinde yer alıyor. Irak'ta Haziran başında İslam Devleti'nin Musul'u ele geçirmesi, Bağdat hükümetini siyasi bir açmaza sürükledi. Tüm bu gelişmeler, OPEC'in ikinci büyük petrol üreticisindeki arzın etkilenebileceği yönünde endişelere yol açtı.

Başbakan Nuri El-Maliki'nin ardından göreve gelecek Haydar El-Abadi, İD terörüne karşı mücadele adına kucaklayıcı bir hükümet kuracağını belirtti. El-Abadi, Kuzey Irak Kürt Yönetimi Cumhurbaşkanı Mesud Barzani'nin de desteğini aldı. Irak ulusal haber ajansına göre, Barzani Irak'taki tüm kesimleri içeren bir hükümet çağrısında bulunduğu konuşmasında yeni belirlenen Başbakanı destekleyeceğini ifade etti.