Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Hamas, İsrail hükümeti ile Kahire'de yarın bitecek ateşkesi uzatmak için görüşmelere yeniden başlanmasının öncesinde, Mısır'ın uzun süreli ateşkes teklifini reddetti.

Mısır gazetesi El-Şoruk'un haberine göre, 11 maddelik ateşkesin maddeleri arasında; sınır geçişlerinin açılması, Filistin hükümeti ile ortak biçimde Gazze'nin yeniden yapılandırılması, balıkçılık sularını genişletme ve Filistinlilerce İsrail içine uzanan tünellerin kazımının durdurulması, yer alıyordu.

Ateşkes görüşmelerinde de yer alan Hamas yetkilisi İzzet El-Reşhek Facebook hesabından dün yaptığı açıklamada " İsrail ile kalıcı ateşkesi öngören Mısır önerisi reddedildi. Kahire'den ayrılmadan önce bize yapılan son öneri kabul edilmedi ve hiçbir zaman da kabul edilmeyecek" dedi.

Hamas, İsrail'den Gazze'de liman ve hava sahası açılmasına izin vermesini talep ediyordu. Ancak İsrail tarafı bu konuların şu an için tartışılamayacağını, yalnızca nihai bir barış anlaşmasında müzakere edilebileceğini belirtti.

14 Ağustos'ta başlayan ateşkesin öncesinde büyük bir çoğunluğu sivil 1.900 Filistinli hayatını kaybederken, 67 İsrailli öldü. Geçici ateşkesin 2008 yılından bu yana 3 ciddi kriz yaşayan Filistin ve İsrail taraflarına ve Mısırlı arabuculuculara kalıcı bir çözüm için zaman tanıması bekleniyordu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ateşkes görüşmelerinin bugün Kahire'de yeniden başlayacağını duyurdu.