Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, Iraklı ve Kürt güçlerin ABD'nin desteğiyle Musul Barajı'nın kontrolünü yeniden ele geçirdiğini belirterek, bunun, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı mücadelede "ileriye doğru büyük bir adım" olduğunu söyledi.

Tatilini iki günlüğüne yarıda keserek Irak'taki gelişmeler ve Ferguson'daki olaylar hakkında ekibiyle görüşmeler yapan Obama, Beyaz Saray'da kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Obama, "Bugün, ABD'nin desteğiyle, Iraklı ve Kürt güçler Musul kenti yakınında Irak'ın en büyük barajını yeniden ele geçirerek ileriye doğru büyük bir adım attılar" dedi.

Baraja bir zarar gelmiş olsaydı, bunun binlerce sivilin yaşamını tehdit edebilecek feci sonuçlara yol açabileceğini ve Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği binasını tehlike altına sokabileceğini kaydeden Obama, barajın kontrolünün yeniden ele alınmasının, Irak ve Kürt güçlerinin IŞİD'e karşı mücadelede birlikte çalışma yeteneğine sahip olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Obama, "Eğer bunu yapmaya devam ederlerse, ABD'nin güçlü desteğini alacaklar" ifadesini kullandı.

"IŞİD'e karşı uzun vadeli strateji takip edeceğiz"

Irak'ın kuzeyindeki insani krizle başa çıkmak için uluslararası bir koalisyon inşa ettiklerini anlatan Obama, yeni Irak hükümetini destekleyip, bölge ve ötesindeki kilit ortaklarla çalışarak IŞİD'e karşı durumu tersine çevirecek uzun vadeli bir strateji takip etmeye devam edeceklerini söyledi.

Obama, Irak'ta Haydar el-İbadi'nin yeni başbakan adayı olarak belirlenmesi ve Başbakan Nuri el-Maliki'nin görevden ayrılmayı kabul etmesiyle tarihi bir sürecin yaşandığına işaret ederek, ancak işin henüz bitmediğini ve İbadi'nin gelecek birkaç haftada yeni, geniş tabanlı ve kapsayıcı, tüm Iraklıların çıkarlarına hitap edici bir ulusal program geliştiren bir hükümetin kurulması çalışmasını tamamlaması gerektiğini kaydetti.

Bu ilerlemenin başarılamaması halinde, IŞİD gibi aşırılık yanlısı grupların Irak'taki bölünmelerden istifade etmeye devam edebileceği uyarısında bulunan Obama, yeni hükümet kurulduğu takdirde ise Iraklıların IŞİD'den kaynaklı tehditlere karşı ülkeyi birleştirebileceğini ve sadece ABD'den değil, bölge ve dünya genelindeki diğer ülkelerden de destek bekleyebileceklerini dile getirdi.

"Irak'taki misyonumuz devam edecek"

Obama, IŞİD'in tüm Iraklılara ve tüm bölgeye tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Sünnilerin şikayetlerini temsil ettiklerini iddia ediyorlar ama Sünni erkek, kadın ve çocukları katlediyorlar. Yabancı güçlere karşılar ama kendi nefret ideolojilerini ilerletmek için aktif biçimde yabancı savaşçı istihdam ediyorlar. Dolayısıyla Irak halkının onları reddetmesi ve onları işgal ettikleri topraklardan atmaya başlamak için birleşmeleri gerekiyor.

Bu zaman alacak. İleride birçok zorluk çıkacak. Ancak bu arada da ABD ordusunun, Irak'taki personelimiz ve tesislerimizin korunması ile Sincar Dağı'nda yaptığımız gibi insani yardım desteğinin sağlanması noktasında, yetki verdiğim sınırlı misyonları yerine getirmeye devam edeceğinden hiçbir şüphe duyulmamalı."

"İlk hedefimiz, Irak'ta etkin bir ortağa sahip olmamız"

Obama, bir gazetecinin, "Irak'taki misyonun uzayarak amacından sapması ihtimali ve IŞİD'in kontrol altına alınmasının ne kadar süreceğine" dair bir sorusu üzerine, birinci hedeflerinin, Irak'ta canlı ve etkin bir ortağa sahip bulunmaları olduğunu, bu nedenle de kapsayıcı, güvenilir, meşru ve Şiiler ile Kürtlere olduğu kadar Sünnilere de hitap edebilen bir hükümetin kurulması sürecine duyulan ihtiyacı sürekli vurguladıklarını kaydetti.

Sahada etkin ortaklara sahip oldukları müddetçe, "misyonun amacından sapması" gibi bir durumun yaşanması ihtimalinin de azaldığını anlatan Obama, binlerce Amerikan askerini tekrar muharebeye girmek üzere Irak'a geri göndermeyeceklerinin de bir kez daha altını çizdi.

Obama, "Biz Irak ordusu değiliz. Irak hava kuvvetleri de değiliz. Ben ABD silahlı güçlerinin başkomutanıyım. Irak, nihayetinde kendi güvenliğini kendisi sağlamak zorunda. Diğer taraftan da halkımızın korunduğundan ve kendilerine boyun eğmemeleri dışında hiçbir gerekçe olmadan insanları katletmeye istekli görünen vahşi bir grubun zapt edildiğinden emin olmada ulusal güvenlik çıkarımız var, çünkü nihayetinde bize de tehdit oluşturabilirler" değerlendirmesinde bulundu.

Barack Obama, ABD ordusunun Irak'taki angajmanının ne kadar süreceği konusunda ise bilgi vermedi.