Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası (RBA), ülkenin ekonomik görünümünün belirsizliğini sürdürmesinden dolayı faiz oranlarında bir değişiklik yapmadıklarını açıkladı.

RBA’nin 5 Ağustos’ta gerçekleştirilen toplantısının bu gün yayınlanan tutanaklarında politika yapıcılar, büyüme tahmini etrafındaki kayda değer belirsizliğin altını çizdiler ve beklentilere yönelik risklerin gözden geçirilmesinin önemini vurguladılar. RBA, faiz oranını değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan yüzde 2.5’te tutmayı kararlaştırdı. Tutanakta, “Yurtiçi hasıla büyümesinin Haziran çeyreğinde daha yavaş bir hızda ilerlediği görüldü” ifadesi kullanıldı.

RBA Başkanı Glenn Stevens, madencilik yatırımlarındaki düşüşü dengelemek amacıyla yurtiçindeki talebi canlandırmayı hedefliyor. Ancak ülke para biriminin yükselmesi ile bu çabaları engellenmiş görünüyor. Ülkede işsizlik oranını Temmuz ayında 12 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından RBA büyüme ve enflasyon beklentilerini düşürdü, maaş artışları duraksadı. Piyasa fiyatlandırması ise ekonomik verilerin ardından para politikasında daha fazla genişlemeye gidilmesi olasılığının arttığını gösteriyor.

Sidney merkezli JPMorgan Chase & Co. ekonomistlerinden Tom Kennedy, “Belirsizliğin artığı bir ortam olduğunu görüyoruz. Büyüme, üç dört çeyrek dönem önce beklenenden daha zayıf ilerliyor ve görünüm ile ilgili belirsizlik hala sürüyor. Ekonomiye teşvik sağlamak zorunda kalıp kalmayacaklarına yönelik bilgilendirme gelecektir” diye konuştu.