Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de enflasyon Temmuz'da 5 ayın en düşük artışını kaydederek yüzde 0.1 yükseldi. Bu veri ekonomi toparlansa da bunun fiyatlar üzerine etkisinin sınırlı olduğunu gösterdi.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 0.1 artış göstererek, Bloomberg anketine katılan 80 ekonomistin tahmin medyanı ile aynı düzeyde gerçekleşti. TÜFE geçen ay yüzde 0.3 artmıştı. Volatil gıda ve petrol fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de tahminlerin altında kalarak yüzde 0.1 arttı.

Enflasyon, düşük küresel talebin şirketlerin fiyat artırmasını engellemesi nedeniyle, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahminlerinin altında kalıyor. TÜFE'deki düşük artış, Fed'e faizleri tahvil alımı programının Ekim'de sona ermesinin ardından uzun bir süre sonra artırma fırsatı tanıyor.

New York'ta bulunan FTN Financial ekonomisti Jay Morelock " Burada eksik olan ve Fed'in beklediği talep ile artan enflasyon. Buna göre tüketici malların ve hizmetlerin fiyatını taleple artırmalı. Bunun gerçekleşmesi için de henüz gerçekleşmeyen gelir artışı ve krediye rahat ulaşım olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yatay seyir ile yüzde 0.2'lik bir değişiklik arasındaydı. Enflasyon artışı Haziran ile aynı düzeyde gerçekleşti. Ekonomistler ise yüzde 0.2'lik bir artışı öngörmüştü.