Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:55'te güncellendi)

Dolar euro karşısında, Fed’in Temmuz ayı toplantı tutanaklarını yayınlanması öncesinde, borçlanma maliyetlerini artırmaya doğru hareket ettiği spekülasyonu ile 11 ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Dolar endeksi, Fed Başkanı Yellen’in 22 Ağustos’ta Wyoming Jackson Hole’da yapacağı konuşma öncesinde 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Goldman Sachs Group Inc., Avrupa’dan dışarıya para akışı devam ederse doların daha da yükselmesinin beklendiğini açıkladı. Sterlin 1’i hariç 31 önemli para biriminin tümü karşısında, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) 6-7 Ağustos’ta yapılan para politikası toplantılarında iki yetkilinin faiz oranlarının artırılmasına yönelik oy kullandığını açıklamasının ardından güçlendi. Yeni Zelanda doları, ekonomik büyümenin yavaşladığı spekülasyonları ile değer kaybına uğradı.

Londra’daki Credit Agricole SA’nın kurumsal ve yatırım bankacılığı birimi Döviz stratejistlerinden Manuel Oliveri, “Dolar, Fed’in daha az güvercin olacağı beklentilerinin artması ile yükseliyor. Odak noktaları, Yellen’in Cuma günü Jackson Hole’de yapacağı konuşmaya yöneliyor. Piyasada Tellen’in daha az güvercin olacağına yönelik bir eğilim hakim ve bu durum dolar talebinin yükselmesinin nedenlerinden birini teşkil ediyor” diye konuştu.

Dolar euro karşısında, yüzde 0.3 değerlenerek 1.3280 dolar olarak ile Eylül’den bu yana en güçlü seviyeyi gördü.  Dolar yen karşısında, 103.34 ile 7 Nisan’dan bu yana en büyük artışı kaydetmesinin ardından yüzde 0.3 değerlenerek 103.27 yen oldu. Euro yen karşısında, yüzde 0.2 yükseliş ile 137.29 yen oldu.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, yüzde 0.2 artarak 1,025.63 puan oldu. Endeks, erken saatlerde 7 Şubat’tan bu yana en yüksek seviyesi olan 1,024.45 puanı gördü.

Credit Agricole’den Oliveri, euronun sene sonunda 1.30 doların altına düşebileceğini ifade etti.

(13:55'te güncellendi)