Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of China, ödenme ihtimali düşük olan krediler için ayrılan teminatı ekonomideki zayıflıkla birlikte kar büyümesinin beş çeyrek dönemin en düşük hızına gerilemesi ile iki katından fazla bir miktara yükseltti.

Pekin merkezli bankanın açıkladığı yarı yıl verilerine göre, potansiyel olarak batık görülen borçlar için karşılıklar, bir önceki yıla göre yüzde 116 artarak, ikinci çeyrekte 12.7 milyar yuana (2.1 milyar dolar) yükseldi. Bankanın net geliri ise yüzde 8.5 artarak 44.4 milyar yuana yükseldi.

Çin ekonomisinin 1990’dan bu yana en zayıf yıllık büyüme riskiyle karşı karşıya kalmasıyla şirketler ödemelerde sıkıntı yaşarken, Çin’in dördüncü büyük bankasının geri dönmeyen kredileri, 85.9 milyar yuana çıkarak 5 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Çin bankaları, küresel bankalar arasında en ucuz fiyat-kazanç değerlemeleri ile işlem yapıyorlar.

Şanghay merkezli Philip Securities Research analistlerinden Chen Xingyu, “Bank of China için en büyük endişe şirketin varlık kalitesi. Trend oldukça açık ve geri dönmeyen kredilerin önümüzdeki iki çeyrek boyunca artmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı Bank of China net gelirinin 44.9 milyar yuan olacağı yönündeydi. Bankanın kredi karlılığının göstergesi olan net faiz marjini, ilk çeyrek sonundaki yüzde 2.29 oranından Haziran ayı sonunda yüzde 2.27’ye geriledi. Geri ödenmeyen krediler, toplam kredilerin yüzde 1.02’sini oluşturuyor. Geçtiğimiz çeyrekte bu oran yüzde 0.98 idi.