Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de banka kredilerindeki genişleme ve dış borç artışının risk yarattığını belirtti.

Fitch'in yayımladığı raporda, Türkiye'nin dört büyük bankası olan Akbank, Garanti, İş Bankası ve Yapı Kredi'nin kredi hacminin 2008 sonundan bu yana 2.5 kat arttığı ifade edilirken, "Büyük bankaların kredi profili oynaklığa karşı duyarlı" denildi.

Dört büyük bankanın güçlü sermaye yapısının devam ettiğini bildiren Fitch, kredi talep hızının mevduat büyüme hızının üzerinde olduğuna dikkat çekti. Raporda "Türk bankaları kısıtlı oranda Döviz ve ipoteksiz yabancı tahvile sahip, bu nedenle dış borçları karşılayabilmek adına Merkez Bankası rezervlerini tüketmek zorunda kalacaklar" yorumu yapıldı.

Bloomberg HT yayınına bağlanarak konuyu değerlendiren TEB Yatırım Banka Analisti Fatih Tuğrul Topaç, "Banka kredilerindeki genişleme büyük bir risk oluşturacak, bir fonlama riski oluşturacak hızlı bir büyüme süreci öngörmüyoruz. Bizi endişelendiren bir büyüme şu anda yok, Fitch'in bu konuya dikkat çekmesi ilginç. Özellikle Fed'den gelecek olan beklenen faiz artırımı kararı ile birlikte, fonlama maliyetlerinde uluslararsı çapta bir artış zaten bekliyoruz. Fakat bunu Türk bankalarının hızlı kredi büyümesine bağlamıyoruz" yorumunu yaptı.