Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, finans ve enerji şirketlerinin öncülüğünde bekletilerin üzerinde gerileyen Çin imalat PMI verisinin ülkenin ekonomik toparlanmasıyla ilgili endişeleri artırması ile bir haftanın en büyük düşüşünü kaydetti.

China Shenhua Energy Co., yüzde 2.2 değer kaybederek kömür şirketlerindeki düşüşe öncülük etti. China Citic Bank Corp. yüzde 1.4 ve Citic Securities Co. yüzde 1.8 geriledi. Elektronik perakende şirketi Suning Commerce Group Co.’nun düşüşü, ekonomik büyümeye bağımlı tüketici şirketlerini aşağıya çekti. HSBC Holdings ve Markit Economics tarafından hazırlanan öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi Ağustos ayında 50.3’e gerileyerek ekonomistlerin tahmin medyanı olan 51.5’in altında kaldı. 50’nin üzerindeki rakamlar genişlemeye işaret ediyor.

Shanghai Bileşik Endeksi, yüzde 0.9 düşüş ile 2,220.51 puan oldu. Hang Seng China Enterprises Endeksi, yüzde 1.3 gerileyerek 9 Temmuz’dan bu yana en sert düşüşü kaydetti. Çin’de kredi büyümesinin 2008’den bu yana en zayıf seviyeye gerilediğini geçtiğimiz hafta gösteren veri ve sanayi üretimindeki beklenmedik yavaşlamanın ardından Çin’in ekonomik toparlanma gücü ile ilgili endişeler arttı.

Huatai Securities analistlerinden Zhou Lin, “PMI verisi, yatırımcılardaki iyimserliği azaltıyor. Yatırımcılar verinin kademeli ekonomik iyileşmenin duraksadığı anlamına geldiğinden endişe ediyorlar” şeklinde konuştu.

CSI 300 Endeksi yüzde 1 geriledi. Bloomberg Çin-ABD Endeksi, dün yüzde 0.3 düştü. Bloomberg’in derlediği verilere göre Shanghai endeksinde işlem hacmi bu rapor yazıldığı sırada 30 günlük ortalamanın yüzde 8.3 yukarısında seyrediyordu.