Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30'da güncellendi)

Altın New York,'ta, ABD'de faizlerin yükseleceği beklentisinin güvenli varlık talebini azaltması üzerine, 2 ayın düşüğünü gördü. Platinyum Londra'da 27 yılın en uzun kayıp rallisine yaklaşıyor.

Fed'in dün açıklanan Temmuz ayı toplantısının tutanaklarına göre, birçok Fed yetkilisi, merkez bankasının faiz oranlarını algılanandan daha önce artırmak durumunda kalabileceği olasılığını güçlendirdi. ABD'de işsizlik başvuruları beklentiden iyi gelmesi istihdam piyasasının güçlenerek, faiz artışına yakınlaşıldığı mesajını verdi. Dolar 10 para biriminden oluşan sepet kur karşısında 6 ayın yükseğine çıktı.

Altın vadeli kontratları, Fed'in ekonomiyi desteklemek için tahvil alımı yapması ve faizleri tüm zamanların en düşük seviyesine düşürmesi ile birlikte, Aralık 2008'deki seviyesini ikiye katlayarak Eylül 2011'de ons başına 1,923.70 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Altın geçen yıl, küresel ekonomideki iyileşme ve Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlaması ile birlikte yüzde 28 değer kaybetti. Fiyatlar bu yıl, kısmen Ukrayna ve Orta Doğu'daki gerilimlerin güvenli liman talebini artırmasının etkisi ile yüzde 6.6 yükseldi.

Londra'da Credit Suisse Group AG analisti Tom Kendall, "Fed'den daha kesin bir hareketin gelmekte olduğuna ilişkin herhangi bir işaret, altın için yukarı yönlü bir faktör olmayacak," dedi ve "Piyasa halen, Fed'in ne yapacağına ve ne zaman yapacağına ilişkin beklentilere çok fazla duyarlı. Fiziki piyasa hala aşırı sakin" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.5 düşerek, New York saati ile 13:43'te, ons başına 1,275.40 dolara geriledi. Kontrat, 1,273.40 dolar ile 18 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü ve kayıplarını beşinci güne taşıyarak, 2 Haziran'dan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirdi.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 37 üzerindeydi. Bugünkü düşüş, altın fiyatlarının 200 günlük hareketli ortalamanın altına inmesini sağladı. Fiyatlar bu seviyenin altında Haziran ortasından bu yana ilk kez indi.

Bugünkü düşüş, altının 200 günlük hareketliortalamasının altına inmesine neden oldu. Fiyatlar, 2009'un başlarından 2011'in sonlaarına kdar bu seviyenin üzerinde kaldı ve geçen yıl Şubat ayında bu ortalamanın altına düşmesinin ardından yüzde 28 kadar değer kaybetti. Metal Şubat ayından bu yana bu seviyenin altında ve üstünde dalgalandı.

Şanghay'da Gemsha Metals Co. traderı Wallace Ng, bazı yatırımcıların yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyonları kapattıklarını işaret ederek, "Fiyatlar, zayıf uzun pozisyonların satılması ve zararı durdurma satışlarının tetiklenmesi ile birlikte, aşağı yönde hızlı bir hareket gösterdi," dedi ve "Piyasa Fed tutanaklarını, yakın zamanda faizlerin artırılacağı ihtimalinin güçlendiği şeklinde değerlendirdi" yorumunda bulundu.

Vadeli İşlem Traderları

Vadeli işlem traderları, Fed'in gösterge faizini Temmuz ayına kadar en az yüzde 0.5 seviyesine çıkarma olasılığını yüzde 53.5 olarak gördüler. Bu olasılık, iki gün önce yüzde 48.3 seviyesindeydi. Tutanaklarda, faiz artırımının zamanlamasına ilişkin bir tartışma yoktu. Varlık alımlarını kademeli olarak azaltan Fed, gösterge faizini Aralık 2008'den bu yana sıfır seviyesi yakınında tutuyor.

Fed Başkanı Janet Yellen, yarın Jackson Hole, Wyoming'de, merkez bankacıların toplantısında son ekonomik verilerin istihdam piyasaları üzerindeki etkisi konusunda konuşacak.

Aralık vadeli gümüş kontratları, ons başına 19.355 dolar ile 12 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.4 gerileyerek 19.487 dolara indi. Ekim vadeli platin, ons başına 1,422 dolar ile 4 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin sonrasında yüzde 0.7 kayıpla 1,419.30 dolara indi. Vadeli kontratlar düşüşünüyedinci güne taşıyarak Haziran 2011'den bu yana en uzun süreli kayıp dönemini gerçekleştiriken, spot platin Londra'da düşüşümnü 10'ncu güne genişleterek en az Ocak 1987'den bu yana en uzun kayıp dönemini yaşadı.

Palladyum Talebi

Eylül vadeli palladyum, 18 Ağustos'ta ons başına 902.75 dolar ile 13 yılın zirvesine çıkmasının ardından yüzde 0.7 kayıpla 874.70 dolara geriledi. Otomobillerin katalitik konvertör parçalarının üretiminde de kullanılan bu metal Ocak ayının başından bu yana yüzde 22 değer kazandı. Palladyumda talep üçüncü yılda da arzı geçmeye yöneldi. Güney Afrika, Rusya2nın ardından en fazla palladyum üreten ülke konumunda.

HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel, bilgilendirme notunda, "Platin grubu metalleri kar satışları ile düştü ve en kayda değer düşüş palladyumda görüldü," dedi ve "Piyasa, süregelen jeopolitik gerilimler ve bu yılın başındaki arz endişeleri dolayısıyla, son rallisinde bir miktar ileri gitmiş olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

(21:34'te güncellendi)