Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:00'te güncellendi)

Türk lirası dolar karşısında, Fed'in dün yayımladığı Temmuz ayı toplantı tutanaklarında beklenenden daha yakın bir zamanda faiz artırımına gidilebileceği sinyalleri görülmesi üzerine güne düşüşle başlarken, gün içinde toparlandı.

Fed'in Temmuz ayı toplantısı tutanaklarında, bazı Fed yetkililerinin istihdamdaki artış nedeniyle faizlerin daha erken yükselebileceğini düşündükleri görüldü. Tutanaklarda ayrıca Fed yetkililerin teşvik politikalarının ne zaman biteceğine dair mutabakata yakın oldukları görülürken, faiz artışının beklenenden önce gelebileceğine ilişkin işaretler vardı.

Fed'in toplantı tutanakları sonrasında küresel çapta bir güçlenme yaşayan dolar, TL karşısında da Türkiye'de piyasalar kapandıktan sonra ABD'deki gelişmelerle yükselişi sürdürerek 2.18'i aştı ve 2.19 sınırına kadar dayandı.

Kur bugün 31 Mart'tan bu yana en yüksek seviye olan 2.1891'e kadar tırmanmasının ardından, satışların aşırıya kaçtığı spekülasyonları, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Jackson Hole'da yapacağı konuşmasında faiz artırımı beklentisini yumuşatacak daha dengeleyici güvercin bir ton beklenmesi ve yurtiçinde de yeni başbakanın açıklanacak olmasıyla kabinenin netleşmeye başlayacağı ve belirsizliğin giderileceği düşünceleri ile, TL dolar karşısında kayıpları toparladı.

Dünü 2.1753'ten tamamlayan Dolar/TL , saat 12:55 itibarıyla 2.1765'ten işlem görüyor. Euro/TL ise dünü 2.8917'den tamamlarken, aynı dakikalarda 2.8893 düzeyinden fiyatlanıyor. Sepet kur ise 2.5330 seviyesinde.

Bloomberg HT yayınına katılan, Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen, "Yellen piyasaları dengeleme amacıyla elinden geldiğince güvercin bir tutum sergileyecektir" derken, ABD'de 10 yıllık faizler için yıl sonu beklentilerinin yüzde 3.5 seviyelerinde olduğunu hatırlattı ve "ABD'nin diğer ekonomilerden ayrıştığını artık anladık, fakat bu süreçte faizlerin daha fazla artmayacağını da anlamak gerekiyor. O yüzden dolar daha iyi temsili bir varlık olabilir, dolara bakmakta daha fazla fayda var" ifadelerini kullandı.

Gelişen ülke para birimleri de bugün genel olarak dolar karşısında yatay  bir seyir izlerken, Hindistan rupisi ve Rus rublesi yüzde 0.2'ye yakın kayıp yaşarken, Türk lirası ve Güney Afrika randı en iyi performansı gösteren para birimleri olarak dikkat çekiyor. TL dolar karşısında 2014 yılı içerisinde ise yüzde 1.34 zayıfladı. Aynı süreçte Brezilya realinin yüzde 4.43, Hindistan rupisinin ise yüzde 4.09 yükseldiği görülüyor.

(13:00'te güncellendi)