Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:58'de güncellendi)

Gelişen piyasa hisseleri, Çin imalat PMI’ının beklentilerin üzerinde gerilemesi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) erken faiz artırma yönündeki mesajlarının ardından, 3 yılın yükseğinden geriledi.

Ibovespa, Ambev SA'nın Brezilyalı tüketim ürünü hisselerindeki düşüşe öncülük etmesi ile, 5 günlük kazançlarını sonlandırdı. Sinopec Shanghai Petrochemical Co., 2. günde de gerilerken, Hong Kong'daki Çin hisseleri yüzde 1 düştü. Micex, Ukrayna'daki gerliminin dineceği yönündeki söylentiler ile 9 yılın en uzun kazanç dönemine imza attı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.4 düşerek New York saati ile 11:36'da 1,080.59 puana indi. SBC Holdings Plc ve Markit Economics'in hazırladığı öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Ağustos ayında 50.3'e düştü. İmalat PMI'yı  Temmuz ayında ise 51.7'di. Bloomberg anketine katılan 22 ekonomistin Ağustos için tahmin medyanı 51.5 olacağı yönündeydi. Fed’in dün açıklanan Temmuz ayı toplantı tutanakları ABD faiz oranlarının tahminlerden önce yükseltilebileceği ihtimalinin arttığını gösterdi.

Singapur’daki Standard Chartered Bank kıdemli yatırım stratejistlerinden Manpreet Singh Gill, “Çin, ekonomik büyüme hedefini gerçekleştirmek ile aşırı kredi büyümesini dizginlemek arasındaki dengeyi sağlamaya devam ediyor. Bugün açıklanan veri bu durumu yansıtıyor” dedi.

Gelişen piyasa gösterge endeksindeki 10 sanayi grubundan 8'i gerilerken, teknoloji şirketleri en ciddi düşüşü yaşadı. Samsung Electronics Co. yüzde 2.1'lik kayıpla endeksteki en ciddi gerilemeyi kaydetti. Kospi Endeksi ise yüzde 1.4 düşüşle Mart sonrasındaki en ciddi gerilemeyi gördü.

(20:58'de güncellendi)