Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa’da yatırım bankacılığı ücretleri, Asya ve Amerika kıtası ülkeleri’ne oranla daha hızlı bir şekilde yükselirken, hisse senedi ve kredi satışlarının ve hareketli İngiltere ekonomisinin durgun seviyedeki işlem gelirlerini dengelemesi ile 7 yılın en yüksek seviyesine çıkmaya hazırlanıyor.

New York merkezli araştırma şirketi Freeman & Co.’nun bu aya derlediği verilere göre Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da şirket birleşmelerinden, hisse senedi, tahvil ve kredi satışlarından sağlanan gelirler bir önceki yıla göre Temmuz ayında sona eren 7 aylık dönemde yüzde 30 yükselerek 17.3 milyar dolara ulaştı.

Freeman & Co. tahminlerine göre yatırım bankacılığı ücretleri bu yıl yüzde 35 artarak 30 milyar doları aşabilir. 2007 yılında birleşme ve satın alımların artması ile bu miktar 39.6 milyar dolara ulaşmıştı. FICC olarak bilinen da bilinen sabit gelir, emtia ve para birimi işlemlerinin durgunluğunu devam ettirmesi Barclays Plc ve Credit Suisse Group AG gibi bankaları personel sayısını düşürmeye sevk etmesi ile hisse senedi ve tahvil teklifleri, birleşmeler ve satın alımlar, hisse senedi komisyoncusu şirketler için olumlu olmayı sürdürüyor.

Londra’daki Cass Business School kurumsal finans profesörlerinden ve aynı zamanda eski bir bankacı olan Scott Moeller, “Çeşitlenmiş yatırım bankacılığı için FICC’ten sonra hayat var” diye konuştu.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da bu yıl hisse senedi satışlarının en büyük düzenleyicileri arasında JPMorgan Chase & Co. ve Deutsche Bank AG bulunuyor. Morgan Stanley ve Goldman Sachs Group Inc. ise bu yıl Avrupa’daki en büyük birleşme danışmanı şirketler.

Freeman verilerine göre, Amerika kıtası ülkeleri ve Asya-Pasifik’te bankacılık ücretleri Avrupa’nın 3’te biri oranında bir yükseliş ile yüzde 10 arttı.