Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin Wyoming Jackson Hole’da politika yapıcılara yapacağı konuşmada Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz’in Avrupa ekonomisiyle ilgili yorumları konuşulmaya devam edecek.

Avrupa'nın mali birliğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Columbia Üniversitesi Profesörü Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, bütçe harcamalarını düşürmek üzere atılan adımların hatalı olduğunu dile getirdi. Stiglitz ayrıca Avrupa'da bankacılık birliği konusunda atılan adımların da son derece yavaş olduğuna dikkat çekerken, "Avrupa'nın ekonomiye olan yaklaşımını değiştirmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Avrupalı yatırımcılar rekor düşük seviyedeki faiz oranlarıyla karşı karşıya kalırken, geçtiğimiz hafta AMB’nin açıkladığı veriler Avrupa’dan dışarıya para akışının 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını gösterdi. Bu durum, euroyu dolar karşısında bir yıla yakın bir sürenin en düşük seviyesine iterken Goldman Sachs Group Inc.’e göre eurodaki zayıflama devam edecek.

AMB Başkanı Draghi, Almanya’nın bir yıl içindeki ilk ekonomik daralması ve İtalya’nın tekrar resesyona girmesi ile ilgili verilerin ışığında, deflasyonu atlatmak ve ihracatın rekabet gücünü artırmak için daha düşük bir döviz kuru ihtiyacının farkına vardı. Yatırımcılar ise AMB Başkanı’nın yarın yapacağı konuşmayı yakından takip edecekler.

Londra’da bulunan Societe Generale SA küresel stratejistlerinden Kit Juckes, “Euro-doların gelecek iki üç yılda içinde 1.20 dolar seviyelerine doğru hareket ettiği yapbozun parçalarının yerlerine oturduğunu görebiliyorum” ifadesini kullandı.

Goldman Sachs analistlerinden Robin Brooks, AMB’nin genişlemeci para politikasının Euro Bölgesi sakinlerini yabancı ülkelere yönelttiğini belirtti.