Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

- Piyasalar Yellen öncesi veriler ile yön buluyor

Standard&Poor's 500 Endeksi rekor kırarken, petrol fiyatları ile tahviller merkez bankalarının ekonomileri desteğe devam edeceğinin söylenmesi ile, yükseldi. Altın fiyatları ise, ABD'nin beklenenden erken faiz artırabileceği ihtimali üzerine, geriledi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 12:51'de yüzde 0.3 gerilerken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 yükselerek üç haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD Hazine tahvili faizleri 4 günün ardından geriledi. Altın 2 ayın düşüğüne inerken, dolar kayıpları azalttı. Petrol fiyatları ise tırmandı.

ABD'de 2. el konut satışları 10 yılın yükseğine çıkarken, işsizlik başvuruları beklentilerden iyi çıktı. İmalat endeksi ise 2010'dan bu yana en yüksek seviyeye geldi. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, dünkü tutanakların yetkililerin ekonomiyi destekelemeye devam edeceğini göstermesinin ardından, yarın istihdam konusunda konuşacak. Euro Bölgesi'ndeki imalat büyümesinin yavaşlaması, merkez bankası üzerindeki teşvik baskısını artırabilir.

- ABD hisseleri 'Fed' ile 2.000 seviyesine yakın

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiyi desteklemeye devam etme noktasındaki kararlılığını yinelemesi, Standard & Poor's 500 Endeksi'ni tüm zamanların en yükseğine yükselterek, 2.000 seviyesinin 10 puan kadar yakınına ulaştı.

S&P 500 yüzde 0.3 yükselerek, New York saati ile 14:02'de 1,992.88 puan oldu. Endeksin bir önceki rekoru 24 Temmuz'daki 1.987,98 puan olmuştu. Dow Jones endeksi 77.91 puan, yani yüzde 0.5 artışla 17,057.04 puan oldu. Dow Jones 17,000 puanı ilk defa 29 Temmuz'da aşmıştı. Bank of America Corp. hisseleri yüzde 3.1 prim yaptı.

- Dolar euro karşısında 11 ayın zirvesinden geriliyor

Dolar euro karşısında, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın yarın Jackson Hole'da yapacağı konuşmanın öncesinde, 11 ayın zirvesinden geriliyor.

Dolar önemli para birimleri karşısında, Fed Başkanı Janet Yellen’in yarın Wyoming Jackson Hole’de yapacağı konuşma öncesinde değer kazandı. Norveç kronu, ülke ekonomisinin analist tahminlerinden fazla büyümesinin ardından, 1 haftayı aşkın sürenin en dik kazancını sağladı. Sterlin 4 ayın en düşüğüne gerilerken, Çin yuanı 2 ayın sert değer kaybını kaydetti.

Dolar euro karşısında, yüzde 0.2 değer kaybederek New York saati ile 11:12'de 1,3283 oldu. Kur daha önce 10 Eylül'den bu yana en yüksek seviye olan 1,3242'yi görmüştü. Dolar yen karşısında 103.96 ile 4 Nisan sonrasındaki en yüksek seviyeyi görrmesinin ardından, 103.79 oldu. Euro yen karşısında yüzde 0.2'lik kazançla 137.87 seviyesindeydi.

- Altın 'faiz endişesi' ile 2 ayın düşüğünde

Altın New York,'ta, ABD'de faizlerin yükseleceği beklentisinin güvenli varlık talebini azaltması üzerine, 2 ayın düşüğünü gördü. Platinyum Londra'da 27 yılın en uzun kayıp rallisine yaklaşıyor.

Fed'in dün açıklanan Temmuz ayı toplantısının tutanaklarına göre, birçok Fed yetkilisi, merkez bankasının faiz oranlarını algılanandan daha önce artırmak durumunda kalabileceği olasılığını güçlendirdi. ABD'de işsizlik başvuruları beklentiden iyi gelmesi istihdam piyasasının güçlenerek, faiz artışına yakınlaşıldığı mesajını verdi. Dolar 10 para biriminden oluşan sepet kur karşısında 6 ayın yükseğine çıktı. Altın vadeli kontratları, Fed'in ekonomiyi desteklemek için tahvil alımı yapması ve faizleri tüm zamanların en düşük seviyesine düşürmesi ile birlikte, Aralık 2008'deki seviyesini ikiye katlayarak Eylül 2011'de ons başına 1,923.70 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.5 düşerek, New York saati ile 13:43'te, ons başına 1,275.40 dolara geriledi. Kontrat, 1,273.40 dolar ile 18 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü ve kayıplarını beşinci güne taşıyarak, 2 Haziran'dan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirdi.

- Avrupa hisseleri ayın zirvesine çıktı

Avrupa hisseleri, Euro Bölgesi'ndeki imalat ve hizmet sektörlerindeki gerilemenin Avrupa Merkez Bankası (AMB) üzerindeki baskıyı artıracağı söylentiler ile bu ayın zirvesine yükseldi.

Raiffeisen Bank International AG, ikinci çeyrek net gelirinin tahminleri aşmasının ardından yüzde 11 yükseldi. Nobel Biocare Holding AG, 2014 yılı kar marjin tahminini artırmasının ardından yüzde 3.9 prim yaptı. Fresnillo Plc hisseleri madencilik şirketleri arasında en çok yükselen oldu.

Stoxx 600 Europe Endeksi, yüzde 0.7 yükselerek günü 337.51 puandan kapattı. Endeks, Irak ve Ukrayna’daki gerilimlerin tırmanması ile 8 Ağustos'taki düşüşten yüzde 3.9 yükseldi. Endekste bugün el değiştiren hisselerin hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 22 aşağısında seyretti.

- Yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni Başbakanın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olacağını açıkladı. Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu’nun ardından konuşan Erdoğan, adayın çok yoğun istişareler sonucu belirlendiğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu başkanlığında yeni kabinenin yola aynı kararlılıkla devam edeceğine inandığını ifade etti. Erdoğan, Davutoğlu'nun 2015 seçimlerinde de Başbakan adayı olacağını sözlerine ekledi.

Erdoğan'ın ardından söz alan yeni Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan adayı Davutoğlu " eğer delegelerimiz de bu kararı uygun görürlerse, 12 yıllık büyük restorasyon hareketinin devam edeceğine kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde konuştu. Davutoğlu, yenilenme ihtiyacının bir zaruret olduğunu vurgularken, büyük bir onur yaşadığını ve tarihi bir sorumluluğu üstlendiğini söyledi.

Ak Parti Olağanüstü Kongresi 27 Ağustos Çarşamba günü saat 10:00’da düzenlenecek.

10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, 28 Ağustos’ta Meclis’te yemin ederek göreve başlayacak.

 - BIST 100 günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü 90,62 puanlık yükselişle 78.957,53 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 0,11 değer kazanırken toplam işlem hacmi 2,7 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 0,33, holding endeksi yüzde 0,41 yükseliş kaydederken günün en fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 1,44 ile kimya, petrol, plastik oldu.