Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, ABD’de konut satışlarının beklentileri aşması ile Londra’da 2 haftanın en yüksek seviyesine çıkarken bir ay içinde ilk haftalık kazancı kaydetmeye hazırlanıyor.

Üç ay vadeli bakır kontratları Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.8 kadar artarak ton başına 7,074 dolar ile 5 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve Hong Kong saati ile 11:07’de 7,072 dolardan işlem gördü. Bakır, bu hafta yüzde 2.9 yükseliş ile 4 Temmuz’dan bu yana en büyük artışı kaydetmeye hazırlanıyor.

ABD’de ikinci el konut satışı yıllık bazda 5.15 milyona tırmanarak Eylül ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 5.02 milyon olacağı yönündeydi. Bakırı en fazla oranda inşaat şirketleri kullanıyorlar. Fed Başkanı Janet Yellen, Jackson Hole’daki Fed sempozyumunda bugün konuşacak ve yatırımcılar ABD faiz oranlarının artış tarihine dair ipucu bekleyişi içindeler.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in hazırladığı öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Ağustos ayında 50.3'e düştü. İmalat PMI'yı  Temmuz ayında ise 51.7'di. Bloomberg anketine katılan 22 ekonomistin Ağustos için tahmin medyanı  51.5 olacağı yönündeydi. 50’nin üzerindeki rakamlar büyümeye işaret ediyor.

Aralık vadeli bakır kontratları yüzde 0.3 artarak New York’ya pound başına 3.205 dolar olurken, Ekim vadeli bakır kontratları Şanghay’da yüzde 0.4 yükselerek ton başına 50,450 yuandan (8,190 dolar) işlem gördü.

LME’de alüminyum, çinko, kurşun ve nikel yükseldi. Kalay düştü.