Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), ABD petrol stoklarının yükselmesi ve Çin ekonomisinin yavaşlama sinyalleri vermesi ile üst üste 5. haftalık düşüşe ilerleyerek 9 ayın en uzun süreli kayıp dönemini kaydetmeye hazırlanıyor.

Petrol vadelileri New York’ta yatay bir seyir izliyor ve bu hafta yüzde 3.6 düşüş kaydetti. EIA verilerine göre, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de akaryakıt stokları geçtiğimiz hafta 585.000 varil yükselerek 213.3 milyona ulaştı. Bloomberg anketine katılan ekonomistler stoklarda daralma görüleceği yönünde tahmin yürütüyorlardı Çin’in imalat PMI’ı dün beklentilerin altında kalarak akaryakıt talebinin azalacağı endişelerini artırdı.

WTI petrol fiyatının varil başına 92.50 dolara düşmesi halinde yatırımcıların kontrat satın alacağı tahmininde bulunan Sidney’deki CMC Markets şef stratejisti Ric Spooner, “Piyasa petrol fiyatları ile ilgili risklerin çoğunu egale etti ve üretim ve talep üzerinde odaklanıyor. Üretim dengesi endişeleri devam ediyor”

Ekim vadeli WTI petrol kontratları Nymex elektronik işlemlerde 2 sent düşerek Singapur saati ile 14:48’de varil başına 93.94 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 51 sent düşerek 93.96 dolara gerilemişti. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 18 aşağısında seyrediyor. Önümüzdeki ay vadesi dolacak kontratların fiyatı bu yıl yüzde 4.6 geriledi.

Ekim vadeli Brent petrol kontratları Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 1 sent gerileyerek varil başına 102.62 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark geçtiğimiz hafta sonunda 8.21 dolar iken bugün 8.73 dolar seviyesinde.