Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya’dan insanı yardım taşıyan konvoy, dünya liderlerinin ülkedeki tansiyonu hafifletmek amacıyla diplomatik çabalarına hız vermeleri ile Ukrayna sınırını geçmeye hazırlanıyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin verdiği bilgiye göre, aylardır devam eden çatışmaların binlerce bölge sakinini su ve elektrikten yoksun bıraktığı Doğu Ukrayna’da yardımların dağıtımına bugün başlanabilir. Ukrayna Başkanı Petro Poroshenko, Rusya Başkanı Vladimir Putin ve Avrupa Birliği temsilcileri ile gelecek hafta bir barış anlaşması sağlanmasına yönelik müzakere arayışında olacağını söylerken, Almanya Başbakanı Angela Merkel yarın Kiev’e gidecek.

Londra’da bulunan Teneo Intelligence’ın Doğu Avrupa üzerine uzmanlaşmış analistlerinden Otilla Dhand, “Yoğun programa rağmen, krizin hızlı çözümüne yönelik görünümler sınırlı görünüyor. Kısa vadede çözüm olasılığının düşük olmasıyla birlikte diğer yandan uzun vadede uzlaşma süreci için zeminin hazırlanma ihtimaller kademeli olarak artış gösteriyor” diye konuştu.

Ukrayna ve müttefiklerinin ayrılıkçıları desteklemekle suçladığı Rusya, yiyecek ve diğer yardım maddelerini taşıyan konvoyu geçtiğimiz hafta yola çıkardı. Tırlar, dağıtıma başlanmadan önce detayların netleşmesi için bir süredir iki ülkenin sınırlarına yakın bir bölgede bekletiliyordu. Mart ayında Kırım’ın ilhakından bu yana Ukrayna’da çatışmalardan dolayı gerilim tırmandı. Rusya çatışmalarda herhangi bir ilişkisinin olduğunu reddetmesi ABD ve Avrupa’nın ülkeye yaptırım uygulamasına yol açtı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Avrupa operasyonları başkanı Laurent Corbaz, 300’e yakın Rus tırından oluşan konvoyun ilk gruplarında denetime başlandığını ve Ukrayna ordusuyla Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmaların artması ile Kızılhaç organizasyonun bir süredir güvenlik garantisi arayışı içinde olduğunu ifade etti.

Corbaz, “ICRC bölgeye ek personel gönderdi ve yardım dağıtımının olabildiğince çabuk yapılabilmesi için otoritelerinden gerekli tüm izin belgelerini aldı. Konvoy yakında operasyona başlayabilir” dedi.