Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

St. Louis Fed Başkanı James Bullard ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasını yetkililerin tahmin ettiğinden daha erken sıklaştırmaya başlayabileceğini belirtirken, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart sabırlı olunması gerektiğine vurgu yaptı.

Bullard, dün Jackson Hole’da Bloomberg Radio’dan Kathleen Hays’e verdiği röportajda, “ göstergeler daha önce tahmin edilenden daha erken faiz artışına işaret ediyor. İstihdam piyasası, Komite’nin de daha önce öngördüğü üzere iyileşti” diye konuştu.

Dünyanın dört bir yanında merkez bankacıları, Kansas City Fed’in bu yıl istihdam konusunda yapılan yıllık sempozyumu için Rocky Mountains’da bir araya geldiler. Bullard’ın açıklamaları, daha önce yayımlanan Fed Temmuz ayı tutanaklarındaki ‘erken faiz artışı’ eğilimini tekrarlamış oldu.

Bullard Fed’in faiz artırmada geç kalmasının iki açıdan riski olduğunu ifade etti. İlk tehlikenin enflasyondan kaynaklanacağını söyleyen Bullard, ikinci tehlikenin mali istikrar olabileceğini sözlerine ekledi. Fed gösterge faiz oranını Aralık 2008’den bu yana 0’a yakın tutuyor.

Bloomberg Radio’ya demeç veren Atlanta Fed Başkanı Lockhart ise, erken hareket edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Lockhart “ daha önce birçok kez hızlanan büyümenin önemini abartarak hata yaptık. Bu sefer daha temkinli olarak bekleyeceğim” dedi.

Lockhart ve Bullard’ın bu yılki Fed Açık Piyasa Komitesi’nde oy hakkı bulunmuyor.