Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

- Piyasalar Ukrayna ve Yellen ile dalgalanıyor

ABD ve Avrupa hisseleri, NATO'nun Ukrayna'daki durumun 'alarm verdiğini' belirtmesinin ardından, geriliyor. Dolar euro karşısında 11 ayın zirvesine çıktı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi New York saati ile 13:07'de yüzde 0.1 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 düştü. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yatay bir seyirle yüzde 2.42 oldu.

Ukrayna, Rusya’dan insani yardım taşıyan konvoyun izinsiz olarak sınırlarından giriş yapmasını ‘işgal’ olarak değerlendirdiğini belirtti. Haber ajansı Interfax’ın aktardığına göre, Ukrayna Güvenlik Konseyi Başkanı Valentyn Nalyvaychenko “Rusya, yardım konvoyu adı altında bir işgal düzenliyor” diye konuştu. İçerisinde 150’den fazla yardım tırı olan konvoy, Rusya yanlısı isyancıların hakimiyetindeki bir sınır kapısından Ukrayna’ya giriş yapmasının ardından Luhansk şehrine doğru ilerliyor. Rusya daha önce yardım konvoyunu engellemeye yönelik girişimlerin olabileceği konusunda uyarılar yapmıştı.

- Yellen: Erken sıkılaşma istihdamı frenler

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, daha önceki konuşmalarında belirttiği gibi Jackson Hole'da da, istihdam piyasasının halen istenilen düzeyde olmadığını belirtti. Fed Başkanı hafta içinde yayımlanan tutanaklarda iyi gelen istihdam rakamlarının üzerine faiz artırımının beklenenden erken gelebileceği yönündeki mesajlara rağmen, geçen ay Açık Piyasa Komitesi'nin açıklamasını yineleyerek " istihdam piyasasındaki imkanlar halen tam anlamıyla kullanılmıyor" dedi.

Faiz artırımının zamanı ile ilgili mesajlar vermesi beklenen Yellen, " ekonomi, en ağır ve uzun süreli istihdam kaybının ardından toparlanma konusunda ciddi yol kat etti" şeklinde konuştu.

Yellen Jackson Hole'daki merkez bankacıları sempozyumundaki konuşmasında " istihdamda ciddi miktarda atıl kapasite görünüyor" dedi. Son zamanlarda beklenenden iyi veriler gelen istihdam piyasası ile ilgili " istihdam piyasasındaki gelişmeler Fed'in karar vermesini güçleştiriyor" diyen Yellen, para politikasında erken gelecek sıklaştırmanın istihdam piyasasındaki toparlanmayı frenleyeceğini ifade etti.

Fed Başkanı Yellen, istihdam piyasasındaki atıl kapasitenin ne zaman ortadan kalkacağını öngörmenin güç olduğunu belirtti. İstihdam piyasasının resesyonun verdiği zararın altından tam anlamıyla kalkmasının zor olduğunun altını çizen Fed Başkanı, istihdam piyasasındaki atıl durumun ne kadarının zayıf taleple ilgili olduğuna da değindi.

 - Draghi: İşsizlik konusunda daha ileri adımlar atmaya hazırız

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Jackson Hole'da yaptığı Euro Bölgesi'nde işsizlik başlıklı konuşmasında, Euro Bölgesi'ndeki işsizlik sorununun çözümü için daha ileri adımlar atmaya hazır olduklarını belirtti.

Draghi, Haziran ayında aldıkları önlemlerin talebi artıracağına inandığını, Eylül ayında ise refinansman ile ilgili yeni bir adım atacaklarını sözlerine ekledi. Konuşmasında Euro Bölgesi'ndeki işsizlik sorununun çözümününün göründüğü kadar zor olmadığını ifade eden Draghi, doğru ve tüm bölge için uyumlu stratejilerle bu sorunun üstesinden gelinebileceğinin altını çizdi.

Euro Bölgesi'nin siyasi açıdan tam anlamıyla birlik içinde olmaması nedeniyle sorunların çözümünün zorlaştığını belirten Draghi, bölgedeki her ülkenin kendi adına yüksek bir istihdam düzeyi yakalamasının elzem olduğunu vurguladı.

- Avrupa hisseleri Yellen ve Ukrayna ile geriledi

Avrupa hisseleri, ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Yellen'ın faiz artırımının erken gelmeyeceği yönündeki açıklamaları ve Ukrayna'da tırmanan tansiyon ile, 6 ayın en yüksek haftalık kazancını azaltarak geriledi.

Piraeus Bank SA ve Banca Monde dei Paschi di Siena SpA hisseleri, banka endeksinin 2. günde de yükselmesi ile, yüzde 2.8 değer kazandı. Essentra Plc, JPMorgan Chase&Co'nun notunu artırmasının ardından, yüzde 3.1 prim yaptı. CGG SA ve Fugro NV petrol ve doğalgaz şirketlerinin gerilemesi ile, en az yüzde 2.2 kayıp yaşadı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek günü 336.29 puandan kapattı. Endeks daha önce, Ukrayna'nın Rus konvoyunu 'işgalci' diye nitelemesinin ardından, yüzde 0.7 gerilemişti. Endeks buna rağmen, Euro Bölgesi’nde hizmet ve imalat sanayindeki yavaşlamanın Avrupa Merkez Bankası üzerindeki ekonomik toparlanmayı destekleme baskısını artıracağı yönündeki iddialar ile hafta genelinde yüzde 2.1 yukarıda.

- Altın "Yellen" sonrası yeniden yükseliyor

Altın New York'ta, yatırımcıların Fed Başkanı Janet Yellen'ın istihdam piyasasında halen atıl kapasitenin mevcut olduğunu belirtmesi ile erken faiz artışı endişelerinin azalması üzerine, 1 haftayı aşkın bir süredir ilk defa yükseldi. Altın vadelileri, Fed'in tahvil alımı ve faiz düşürme hamleleri ile ekonomik toparlanma sağlamaya çalışmasının ardından, 1,923.70 dolar ile Kasım 2008'den Eylül 2011'e kadar bu yana ons başına fiyatlarını ikiye katlamıştı. Ancak fiyatlar geçen yıl küresel bazda büyümenin hızlanması ve politika yapıcıların tahvil alımlarını azaltmaları ile yüzde 28 gerilemişti. Altın fiyatları bu yıl ise, Ukrayna ve Ortadoğu'daki krizlerin talebi artırması ile, yüzde 6.1 arttı.
Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.4 yükselişle, New York saati ile 11:25'te ons başına 1,280.50 dolara çıktı.

- Dolar "Yellen" ile yeniden 11 ayın zirvesinde

Dolar, ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Yellen'ın istihdam artışının ekonomik toparlanmaya katkı sağladığını ancak bu piyasada halen atıl bir durum olduğunu dile getirmesinin ardından, euro karşısında yeniden 11 ayın yükseğine çıktı.

ABD para birimi, Yellen'ın Jackson Hole'daki konuşmasının faiz artırımının önümüzdeki yıl geleceğine dair bir işaret olarak algılanması ile, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı. Kanada doları, hükümet raporunda enflasyonun 5 aydır ilk kez yavaşladığının görülmesinin ardından, 4 ayın en düşük seviyesine yaklaştı. Dolar euro karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak New York saati ile 13:11'de 1.3237 dolar oldu. Dün ise 1.3242 ile 10 Eylül’den bu yana en güçlü seviyeye ulaşmıştı. Dolar yen karşısında ise yüzde 0.1 yükselişle 103.95 yen oldu. Euro yen karşısında yüzde 0.2 düşüşle 137.60 yen oldu.

- Ukrayna Rus konvoyunu ‘işgalci’ olarak nitelendirdi

Ukrayna, Rusya’dan insani yardım taşıyan konvoyun izinsiz olarak sınırlarından giriş yapmasını ‘işgal’ olarak değerlendirdiğini belirtti. Haber ajansı Interfax’ın aktardığına göre, Ukrayna Güvenlik Konseyi Başkanı Valentyn Nalyvaychenko “Rusya, yardım konvoyu adı altında bir işgal düzenliyor” diye konuştu.

İçerisinde 150’den fazla yardım tırı olan konvoy, Rusya yanlısı isyancıların hakimiyetindeki bir sınır kapısından Ukrayna’ya giriş yapmasının ardından Luhansk şehrine doğru ilerliyor. Rusya daha önce yardım konvoyunu engellemeye yönelik girişimlerin olabileceği konusunda uyarılar yapmıştı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'nın Kiev'de yaptığı açıklamada, Rus tarafıyla konvoyun güvenliğini görüşme çabalarının başarısızlığa uğramasının ardından, Ukrayna'nın provokasyonlara engel olmak için girişe müsaade ettiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca " isyancılar konvoyun güzergahı üstünde havan topu kullanıyor" denildi.