Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:56'da güncellendi)

Standard & Poor's 500 Endeksi hisselerin Avrupa'da parasal genişleme beklentileri ile yükselmesinin ardından tarihinde ilk kez 2.000 puanı gördü. Dolar 11 ayın en yükseğine tırmanırken, Almanya devlet tahvili faizleri 0'ın altına düştü.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.5 yükselerek New York saati ile 13:25'te 1,997.63 puan oldu ve daha önce 2,001.95'i görmesinin ardından kazançlarını geri verdi. ABD para birimi euro karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.32 seviyesine geldi ve 9 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.1'lik bir çıkış gerçekleştirdi ve işlem hacmi, İngiltere piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olmasından dolayı ortalamanın altında kaldı. 10 yıl vadeli Belçika, İtalyan ve İspanyol tahvillerinin faizleri tüm zamanların en düşük seviyelerine inerken, Almanya'nın 2 yıl vadeli tahvili faizleri 2012'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, Jackson Hole, Wyoming'deki merkez bankacıları toplantısında yaptıkları konuşmalarda, büyümeyi desteklemeye yönelik teşviklerin artırılacağı ihtimalinin güçlenmesini sağladı. Fed Başkanı Janet Yellen, istihdam piyasasındaki gevşekliğin sürdüğünü, ancak, ekonomik iyileşmenin tahminleri aşmaya devam etmesi durumunda, faizlerin beklenenden daha önce artırılabileceğini söyledi. Almanya'da Ifo enstitüsünün açıkladığı iş dünyası güven endeksi düşüşünü dördüncü aya taşıdı. ABD'de bugün açıklanacak olan birinci el konut satışları verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre yavaşlaması bekleniyor.

Cincinnati'de bulunan Schaeffer's Investment Research Inc. kıdemli hisse senedi analisti Joe Bell konuya ilişkin " 2.000 rakamı hem psikolojik hem de finansal açıdan önemli bir eşik. Temmuz'da gördüğümüz ivmelenmenin sürdüğünü gözlemliyoruz" diye konuştu.

(20:56'da güncellendi)