Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar, ABD'de büyümenin sürdüğüne ilişkin işaretlerin Fed'i faiz artırımına yaklaştıracağı ve bunun sonucu, enflasyondan korunmak için altına gelen talebin azalacağı spekülasyonu ile, altın piyasasından çıkıyor.

Hedge fonları, son dört haftanın üçünde, yükseliş beklentisi ile açtıkları altın pozisyonlarının sayısını azaltırken, açık pozisyon sayısı, ABD resmi verilerine göre, New York vadeli işlemler ve opsiyon piyasasında son beş yılın en düşük seviyesine yaklaştı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 2 ile Mayıs ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve bunun sonucu, altın destekli exchange traded fonlarının (ETF) toplam değeri 1.2 milyar dolar eridi.

Altın, ABD'de konut ve imalat sanayi verilerindeki artışların etkisi ile, Temmuz ortasında gördüğü 16 haftanın zirvesinden yüzde 5.1 düştü. Fed Başkanı Janet Yellen, 22 Ağustos'ta yaptığı konuşmada, ekonomik iyileşme beklenenden daha hızlı olmaya devam ederse, faiz artışının şu sıralar beklenenden daha hızlı gerçekleşebileceğini kaydetti.

St. Louis merkezli Stifel, Nicolaus & Co. para yöneticilerinden Chad Morganlander, "Altın için aşağı yönlü faktörler devam ediyor ve fiyatların uzun dönemli aşağı trendini sürdüreceğini düşünüyoruz," dedi ve "Sakin dönemlerde, sarkaçın iyileşiyor göründüğü zaman ya da küresel ekonomi iyileştiğinde ve haber akışı parlak olduğunda, altın çok kısa zamanda alıcılarını yitiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Vadeli altın kontratları, New York'ta, son 12 ayda yüzde 8.2 düşerek ons başına 1,278.20 dolara geriledi. 22 ham maddeyi içeren Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 4.7 düşerken, küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 15 tırmandı.