Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:02'de güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların dikkatlerini Ukrayna ve Orta Doğu'daki gerilimlere çevirmesi ile birlikte, son iki ayın en düşük seviyesine gerileyen fiyatların fiziki alımları getireceği spekülasyonuna bağlı olarak, 2 haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev'in dün aralarında 10 tankın da bulunduğu zırhlı bir birliğin Rusya'dan kendi topraklarına girdiğini açıklamasının ardından, Moskova hükümetinin Ukrayna topraklarında Rusya yanlısı ayrılıkçılara ikinci bir  insani yardım konvoyu göndermeyi planladığını duyurması ile birlikte, bugün Ukraynalı mevkidaşı Petro Poroshenko ile bir araya gelmeye hazırlanıyor.

Altın, Gazze, Irak ve Doğu Avrupa'daki krizler nedeniyle bu yıl yüzde 6.9 değer kaybetti. Ukrayne hükümeti ile Rusya yanlısı isyancıların arasındaki çatışmalar sonucu, Putin'in Kırım'ı ilhakından bu yana 2.000 kişi hayatını kaybetti.

Chicago'daki FuturePath Trading LLC traderı Frank Lesh " altın bugün Ukrayna nedeniyle talep görüyor. Dolardaki zayıflık da bu duruma katkı sağlıyor" dedi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, New York saati le 14:00'da yüzde 0.48 yükselerek ons başına 1,285.00 dolara çıktı. Fiyatlar gün içinde yüzde 1 yükselerek, 6 Ağustos'tan bu yana en hızlı günlük yükselişini gerçekleştirdi. Spot altın Londra'da yüzde 0.59 yükselerek ons başına 1,284.35 dolara ulaştı.

Orta Doğu

Orta Doğu'da, ABD henüz Suriye toprakları içindeki İslam Devleti hedeflerine saldırma konusunda bir karar almadı. Libya, karşıt gruplar arasında şiddetin artmasının ardından uluslararası yardım çağrısında bulundu. İsrail ve Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas, Mısırlı arabulucuların geçici bir ateşkes için tarafları biraraya getirme çabalarına karşın, geri adım atma konusunda bir işaret vermedi.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) internet sitesindeki verilere göre, Belarus, Ekvator ve Meksika, Temmuz ayında, altın rezervlerini azaltırken, Rusya ve Kazakitan artırdı.

Aralık vadeli gümüş yüzde yatay seyrederek ons başına 19.47 dolar oldu.

(21:02'de güncellendi)