Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türkiye'de tahvil faizleri, yabancıların Türk tahvillerine olan artan ilgisi ile bu hafta hızlı bir düşüş yaşıyor.

Özellikle Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin geçtiğimiz hafta Jackson Hole konferansında yaptığı konuşmada parasal genişleme (QE) sinyali vermesi sonrasında, gelişmekte olan ülkelerin genelinde ve hem Avrupa hem de ABD'de tahvil faizlerinde görülen düşüş eğilimi, Türkiye'de de etkili oluyor. Bununla beraber, yabancıların gösterdiği ilgi de Türk tahvil faizlerindeki düşüşü hızlandırıyor.

2 yıl vadeli gösterge faizin bileşik faizi 22 Ağustos Cuma günü kapanışta yüzde 9.27 seviyesindeyken, bu hafta başından itibaren 34 baz puanlık düşüş ile yüzde 8.93'e kadar geriledi. 10 yıllıklarda ise faizin Pazartesi akşamından bu yana 31 baz puanlık düşüş ile yüzde 9.43'ten yüzde 9.12'ye kadar gerilediği görülüyor.

ING Bank Sabit Getirili Menkul Kıymetler Müdürü Ozan Akgül, BloombergHT.com'a yaptığı değerlendirmede, "Dün gösterge tahvilde yaklaşık 14 baz puanlık bir alım trendi yaşandı. Ali Babacan'nın Ahmet Davutoğlu'nun Erdoğan dönemi sonrasında kuracağı hükümette ekonomiden sorumlu olarak kalacağına dair çıkan haberler bu alımlarda etkili oldu. Su an 9.25-9.00 bileşik seviyelerinde olan 10 yıllık tahvillerde, bugünkü faiz kararı, gelişmekte olan ülkelere gelen para girişi ve düşen jeopolitik riskler ile birlikte yüzde 9.00 bileşik faiz seviyesinin görülmesi mümkündür. Ancak 9.00 bileşik faiz seviyelerinin altına gelmesi için piyasada alıma neden olacak 'Fed'in faiz artırımlarını ertelemesi' gibi yeni bir gelişmeye ihtiyaç var. Yeni gelişme olmadan 10 yıllıklarda yüzde 9.00 bileşik faiz seviyelerinin altını beklemiyoruz" yorumunu yaptı.

Faizlerin son günlerdeki düşüş eğilimi oldukça iyimser bir görüntü çizerken, bir yandan da bir ay önceki, yani bir önceki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı zamanlarındaki düzeylere baktığımızda, 2 yıllıklarda yüzde 8.18, 10 yıllıklarda ise yüzde 8.75 seviyelerini görüyoruz. Son bir aydaki bu sert yükselişte, 2.09'dan 2.17'lere kadar tırmanan Dolar/TL 'nin etkili olduğu söylenebilir.