Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Piyasalar "verilerden" yön buldu

ABD Hazine tahvilleri, Avrupa'daki rekor düşük faizlerin yatırımcıyı daha yüksek faizlere yönlendirmesinin ardından, yükseldi. Standard & Poor's 500 Endeksi dün ilk defa 2,000 puanın üzerinde kapanmasının ardından bugün büyük bir değişiklik göstermezken, dolar değer kaybetti.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi ise 3 baz puan düşüşle yüzde 2.37 olurken, İspanya ve Almanya'daki aynı vadeli tahvil faizleri, Avrupa Merkez Bankası'nın teşviği artıracağı söylentileri ile geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi ve S&P 500 yatay seyretti. Dolar, ikisi dışında, 16 önemli para biriminin 15'i karşısında değer yitirdi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi ise yüzde 0.6 yükseldi ve 3 yılın zirvesine ulaştı.

- ABD hisseleri rekor sonrası yatay seyrediyor

ABD hisselerinde, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin dün ilk defa 2,000 puanın üzerinde kapanmasını sağlayan ralli, bugün ivme kaybetti.

S&P 5000.07'lik gerilemeyle New York saati ile 14:30'da 1,999.95 puan oldu. Endekste yükselen ve gerileyen hisse sayısı hemen hemen aynı. Endekste işlem hacmi 30 gün ortalamasının yüzde 29 altındaydı.

- Gelişen piyasalar 'iPad' ile yükseliyor

Gelişen piyasa hisseleri, Apple Inc. üreticilerinin şimdiye kadarki en büyük iPad’in üretileceği açıklaması ile ralli yapmasının ve Ukrayna-Rusya arasında çatışmaları bitirmek için müzakerelere başlamasının ardından, yükseldi.

Apple için dokunmatik ekran üreten TPK Holding Co. Taype’de yüzde 5.4 prim yaparken, Catcher Technology Co. rekor seviyeye yükseldi. United Co. Rusal 5 çeyrektir ilk defa kar açıklamasının ardından yükselirken, Petroleo Brasiliero SA 23 ayın zirvesine çıktı. Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmemesinin ardından lira değer kazandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.6 artışla New York saati ile 13:01'de 1,094.66 puan olarak yükselişi 4. güne taşıyor. ABD’de dayanıklı tüketici malları siparişlerinin tarihteki en büyük yükselişi kaydetmesi ve Tüketici Güveninin Ağustos’ta beklenmedik şekilde yükselmesi ile dünyanın en büyük ekonomisinde toparlanmanın hız kazandığı işaretlerinin artmasının ardından hisse senetleri küresel olarak ralli gerçekleştirdi. Rusya Başkanı Putin Ukrayna ile ilgili görüşmelerin olumlu ilerlediğini söyledi.

- Altın 2 ayın düşüğünün yakınında tutundu

Altın vadelileri, yatırımcıların alternatif varlık olarak altına talebinin azaldığını gösteren belirtiler ile, 2 ayın yakınında tutundu.

ABD devlet verisine göre, para yöneticileri geçtiğimiz 4 haftanın 3'ünde altın rallisi beklentilerini azaltırken, New York'taki açık pozisyonlar da 5 yılın en düşüğüne geriledi.

Altın vadelileri dün, ABD'de faizlerin artacağı beklentisi ile güçlenen dolara rağmen, gün içinde yüzde 1 kadar yükseldi. Doğu Ukrayna'daki çatışmalar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 2,000'den fazla kişinin hayatına mal olan ayrılıkçı mücadeleyi sonlandırmak amacıyla Ukraynalı mevkidaşı ile yürttüğü görüşmelerin "olumlu" geçtiğini kaydetmesine karşın yoğunlaştı.

Chicago merkezli Archer Financial Services piyasa stratejisti Blake Robben " Sermaye hisse senedi piyasalarına akıyor. Altın piyasasında durgunluk var" dedi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 gerileyerek, ons başına 1,283.30 dolarda kaldı.

- Avrupa hisseleri yatay seyretti

Avrupa hisseleri, Nisan ayından bu yana en büyük iki günlük yükselişin ardından Rusya ve Ukrayna görüşmelerinin olumlu ilerlediği sinyallerinin Almanya tüketici güveni verisini gölgede bırakarak yatay bir seyir izledi.

Telecom Italia SpA, Oi SA’nın Tim Participacoes SA’da hisse satın almak için opsiyonları gözden geçirdiğini açıklamasının yüzde 3.2 yükseldi. Oi SA ile birleşen Portugal Telecom SGPS SA, yüzde 6.3 değerlenerek Portekiz hisselerinin yükselmesine öncülük etti. Asos Plc satın alınacağı söylentileri ile son 10 yılın en dik yükselişine imza attı. Marine Harvest ASA beklenmedik bir çeyrek zararı açıklamasının ardından, yüzde 2.7 geriledi. United Utilities Group Plc, Bank of America Corp. ve Capital Markets LLC’nin şirketin hisse notunu düşürmesinin ardından yüzde 1.3 geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.1’den az yükselerek gün sonunda 343.33 puan oldu. Endeks, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin politika yapıcıların teşvikleri genişletmeye hazır olduğu sinyali vermesinin ardından geçtiğimiz 2 günde yüzde 1.8 artış gösterdi.

- Euro 11 ayın düşüğünden yükseliyor

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda teşviği artıracağı yönündeki iddiaların yalanlanması üzerine, 11 ayın düşüğünden yükseliyor.

Euro, Reuters'ın isimsiz bir AMB kaynağına atıfla yaptığı haberde merkez bankasının teşviği önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda deflasyon riski ortaya çıkmadığı halde artırmayacağını belirtmesi üzerine, 4 gündür ilk kez dolar karşısında değer kazandı. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble dün AMB Başkanı Mario Draghi'nin Euro Bölgesi'nde ortak vergi politikasına işaret etmediğini belirtmişti. Yeni Zelanda doları ralli yaparken, Türk lirası Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tutması ile 2 haftanın en yükseğine çıktı.