Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore’nin cari işlemler fazlası yurtdışından sağlanan fabrika gelirlerinden dolayı Temmuz itibarıyla 7 ay içinde 47.1 milyar dolara ulaştı.

Güney Kore’nin cari işlemler fazlası yurtdışından sağlanan fabrika gelirlerinden dolayı yükseliyor. Kore merkez Bankası’nın verilerine göre cari işlemler fazlası, Temmuz itibarıyla 7 ay içinde 47.1 milyar dolara ulaştı. Ülkenin merkez bankası fazlanın 2014 yılı için 84 milyar dolar olacağını öngörüyor.

Hükümet, 2014 yılının yurtiçi hasıla büyümesinin yüzde 5’ine denk gelecek bir cari işlemler fazlası olacağı tahmininde bulunurken, geçtiğimiz ay boyunca Asya’daki en iyi performansı göstermiş olan Güney Kore vonu üzerinde kazançları genişletmesi yönünde baskı oluşturuyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, geçtiğimiz yıl verinin “arzu edilen” bir durum olduğu söylerken, Maliye Bakanı Choi Kyung Hawan bu yıl görülecek olan aşırı cari işlemler fazlasının zorluklar yaratabileceğini dile getirdi.

Seul’daki Standard Chartered Plc. ekonomistlerinden Park Chong Hoon, “Cari fazlası işlemler fazlası tek başına iyi bir şey ancak şu anki büyüklüğü istisnai bir durum ve vonu yukarı itiyor. Güney Kore’nin şimdiye kadar hiçbir zaman bu boyutta car işlemler fazlası olmamıştı ve 1990’ların ortasında borç alınan dönemin tam tersi bir durum olduğunu görüyoruz” diye konuştu.